Arkadaşlar merhaba. Bugün, yani 30 Nisan 2019 tarihinde, portföyümdeki #mrshl hissesi %9 artı kapattı. Hareket esasen dün başlamıştı, ben ise hisseyi dün sabah portföye aldım. Hissede alım yaptıktan sonra alım fiyatımı aşağıdaki tweet ile takipçilerimle paylaştım.

Bugünün güncel kapanışı 28.00TL. Benim maliyetim 25.58TL. Twitter’dan oldukça fazla arkadaşım “bu hisseyi neye göre portföye aldın hocam, açıklamalı grafikle anlatır mısın?” şeklinde ricacı oldular. Ben de eskiden yaptığım gibi, bu hissede de adım adım grafik analiz yapacağım ve hisseyi hangi teknik gerekçelerle portföye aldığımı sizlerle eğitim amaçlı paylaşacağım. Başlayalım.
Şimdi tradingview’in geçmiş özelliğiyle grafiğin bu haftasını siliyorum. Sanki dünkü ve bugünkü yükselişi görmemişiz gibi, %10 yükselişin öncesine, geriye gidelim. En son geçen haftanın mumuyla kapansın grafik. Şöyle bir şey oluyor:

Her zamanki gibi çizgilerle başlıyoruz. Kağıt en tepede nereyi, en aşağıda nereyi görmüş. Ara güçlü dirençler nereler. Nerelerden tepmiş, nerelerden dönmüş. Kağıdı uzaklaştırıp bakınca zaten az çok belli oluyor, çizgilerimizi yerleştiriyoruz. Grafik şöyle oldu:

Grafiğe trend çizmek isteseniz, trend yok. Gördüğünüz gibi, tarihi zirveleri olan 62.50’lerden şelale yapmış, düşe kalka 24’lere kadar gelmiş. Bu düşüşe trend çizilmez, oturur nerede duracağını izlersin. O yüzden trend çizim işini pas geçiyorum.
Ortalamalardan bir şey yakalayabilir miyiz diye, grafiğin üzerine her zamanki ortalamalarımız olan 50-100-200 haftalık ortalama atıyorum. Gördüğünüz gibi fiyat ortalamaların çok uzağında. Grafik şöyle bir şey oluyor:

Ortalamalardan da bir şey çıkmadı. Ancak geçmiş tecrübelerimiz şunu söylüyor, “fiyatlar ortalamalardan uzakta çok fazla duramaz. Yani ya ortalama fiyata yaklaşır, ya fiyat ortalamaya”. Bu bilgi cebimizde. Devam edelim.
Grafiği biraz son dönemlere yaklaştırıyorum. Gördüğünüz gibi küçük bir düşen trend yakaladık. Trend kanalımızı çizdik. Trend kanalımız haftalıkta ve günlükte şu şekilde gözüküyor (ilki haftalık, ikincisi günlük).


Sonra ekrana RSI atıyoruz. (Daha doğrusu RSI hep açık). Bakıyoruz, fiyat ile RSI’da bir ters orantı var. Fiyat aşağı trend yaparken, RSI yukarı trend yapmış. Pozitif uyumsuzluk söz konusu. Attık bunu da cebe. Devam edelim.

Grafikte 24TL civarları çok çok önemli. Neden önemli? Çünkü Kasım 2018’den beri haftalık mumlar bu fiyata neredeyse her hafta değmiş ve tepki vermiş. Bazen düşmek istemiş, bu fiyatın altına düşememiş, düştüğünde çıkmak istemiş, bu fiyatın üstüne çıkamamış. Grafik aşağıda:

Şimdi en önemli kısma geldik, Mumlar. Kırmızı dikdörtgen içerisine aldığım mumlara iyi bakın. İki tane ard arda Harami oluşmuş. Harami neydi? Belirsizlikti, yavaşlamaydı, denge değişimiydi, trend dönüş sinyaliydi. Gövdeler küçülüyor, kararsızlık artıyor. Dersleri hatırlayın:

Bu tür dönüş mumlarından sonra risk severler hemen, garanticiler teyit mumundan sonra harekete geçmeli demiştik. Teyit mumu da gelmiş, hem de çok kritik seviye olan 24’ün üzerinde kapatmış bir önceki haftayı. Kırmızı ile işaretlediğim mum.

Normalde aslında geçen haftanın başında bu hisseye girmem gerekir, çünkü sinyallerin hepsi oluşmuş. Ancak nasıl olduysa kaçırmışım. Halbuki bu kağıt taa şubat ayından beri benim Turuncu listemde. Şubat ayında kağıtla ilgili yazdığım tweet’e bakın, aşağıda:

Peki ben en zaman girdim bu kağıda? Dün sabah. Neden? Çünkü son haftanın mumu da harika bir mumdu. Alttan kuyruklu, geniş gövdeli, üstte hiç gölge bırakmadan haftanın en üstünde kapatmış tam bir yükseliş mumu. Bu mumdan sonra “artık gireyim” dedim. Bir nevi çift teyit oldu.

Sonrası da malum, Dün %2, bugün %8, toplamda %10 bu haftaki yükseliş rakamı. Son güncel grafik aşağıdaki gibi. Sabredemeyen %10’da satar, parayı cebe atar. Ben devam edeceğim. Belki iki gün içinde %10’u geri vereceğim, belki haftayı %20 ile kapatacağım. Orası belli olmaz.

Ancak borsa’da ne kazandıysam sabrederek kazandım. Oradan %3, şuradan %5 tırtıklamak yerine %30’lara, %40’lara sabrettim. Bazen oldu, bazen olmadı. Ama bir kere kazandığım %30 bana 6 kere %5 kaybetme hakkı verdi. Benim stratejim bu. Buna da bildiğiniz üzere Swing Trade diyorlar. Okuduğunuz için teşekkür ederim arkadaşlar. Selamlar.
Not: Diğer Açıklamalı Hisse Teknik Analiz yazılarım için tıklayın!

Ibrahim Babadagi
Yazar1984 yılında İzmir'de doğdum. Ege Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun olduktan sonra, çeşitli firmalarda satış yöneticiliği yaptım. 2009'dan beri finansal piyasalarda trading ile ilgiliyim.
tam ders bir analiz olmuş. teşekürler
Teşekkürler, çok güzel bir analiz ve anlatım olmuş.
2020 Eylül sonunda 500’leri görmüş MRSHL. Vay anam vay…
Elinize sağlık, tüm paylaşımlarınız için.