Arkadaşlar, herkese merhaba. Twitter’da benden en çok istenen şey bir hisseyi sıfırdan, adım adım, anlatarak, grafikli bir şekilde analiz etmem. Bunu daha önce #mavi ve #aksa hisseleriyle yapmıştım. Site üzerinden, eski yazılarımdan bunu bulabilirsiniz. Şimdi bir de ALKIM Hissesi üzerinden yapacağım. Hazırsanız başlayalım, bir hisseyi en başından sonuna kadar nasıl analiz ediyorum?
Önce kağıdı tertemiz, beyaz arkaplanla, RSI dışında ekranda hiç bir şey olmadan, haftalık mum grafikle açıyorum. Aşağıdaki gibi:

Kağıdın üst ve alt sınırlarını, yani hareket bantlarını bilmek gerek. Üst tarafta nereye kadar çıkmış, aşağıda nereler var. Yani destek/direnç. Son fiyattan sola doğru önemli fiyat dönüş seviyelerini aşağıdaki gibi çiziyorum.

Bir adet düşen trend var. Onu çizdim. Düşen trendden çıkmış, onaya gelmiş (pullback) onayı almış yükselmiş. Sonra düzeltmeye girmiş. Grafiği aşağıda.

Bir adet yükselen trend var, yeşil ile kanalı belirttim. Üstte ve altta üç teması var. Gayet çalışan bir kanala benziyor. Son mum bu kanaldan hızlı tepki almış. Demek ki geçerliliği mevcut kanalın.

Grafiğe ortalamaları koydum, 50-100 ve 200 haftalık basit ortalama. Son haftanın mumu 50 ve 100 haftalık ortalamalara değip yukarı dönmüş, bu ortalamalar aşağıda her daim destek. (mavi yuvarlak ile gösterdim).

Grafikte bir önceki yükselişe FIBO attım, düzeltme 0.76 civarından tepki vermiş. Grafiği yakınlaştırdım, biraz karışık gelebilir grafik ancak sadeleştireceğim. Son mum FIBO 0.76 civarından dönüyor.

Hacim benim için tek başına bir gösterge değil ancak böyle birden fazla göstergenin (trend, fibo, mum) arasında eğer son hafta hacmi artmışsa artıdır. Dolayısıyla onu da ekliyorum. Aşağıda kırmızı ok ile işaretledim.

Haftalıkta son mum bir Hammer. (Dragonfly diyenler olmuş ancak mumun gövdesi dragonfly olmak için çok uzun). Hammer düşen trend sonlarında ortaya çıkar ve dönüş sinyalidir. (kesin dönüş değil, dönüş sinyali). Kırmızı ile işaretledim.

Şimdi grafikteki çalışma hemen hemen bitti. Tüm gereksiz çizimleri silelim ve sadece gereklileri bırakalım. (Temiz grafik ÇOK ÇOK önemli arkadaşlar, kirli grafikler kafa karışıklığı yaratır). Temiz grafik aşağıda. Aşağıdan bir yükselen trend, ortalamalar, RSI ve üstte direnç.

Grafikte TOBO var diyenler oldu Twitter’da, aslında 25’li fiyat seviyelerinde TOBO boyun çizgisi kırılmış ancak fiyat dönmüş, yani TOBO iptal. Ancak mevcutta ÇANAK formasyonu var. Grafiğe çanak sınırlarını ekledim.

Önümüzdeki en büyük engel 27’lerdeki direnç. Çok güçlü bir direnci var. 4 kere denemiş geçememiş. Ancak fiyat, her denenen direnç için daha güçlenir ve geçerse daha sert geçer. Güncel grafik aşağıda.

Şimdi önümüzde iki yol var. Bir yatırımcı eğer agresifse, risk seviyorsa, disiplinliyse Pazartesi sabahtan açılış fiyatıyla bu hisseye girer, 50 ve 100’lük ortalamaların altını stop belirler (orası aynı zamanda trend kanalının dışı) ve duruma bakar. Eğer daha temkinliyse bir hafta daha teyit mumu bekler.
Evet, #alkim hissesi analizinin sonuna geldik. Bu çalışma ve sitedeki diğer tüm çalışmalar kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir, hepsi eğitim çalışmasıdır. Yükselir dediğim hisse çakılabilir, çakılır dediğim hisse yükselebilir. Aman dikkat. Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Ibrahim Babadagi
Yazar1984 yılında İzmir'de doğdum. Ege Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun olduktan sonra, çeşitli firmalarda satış yöneticiliği yaptım. 2009'dan beri finansal piyasalarda trading ile ilgiliyim.
Çok eğitici bir makale olmuş teşekkürler
Siteyi baştan sona tekrar okurken sıra bu yazıya gelmişti. Bugün 07.04.2020 alkım grafiğine bakıyorum. %101 . Olasılıklar mükemmel çalışmış. Sade basit etkili analiz ve işte sonuç.
Teşekkürler İbrahim bey, çok iyi bir anlatım gayet anlaşılır ve sade olmuş. Kafa karıştıracak bir unsur da yok. Bir şey var sayfayla ilgili pdf kaydederken grafikler çıkmıyor bir tane grafik ve gerisi yazı şeklinde oluyor iteden kaynaklı bir şey mi acaba?. Tekrar teşekkür ederim başarılar dilerim.