KOZAL Hissesinin Haziran 2018 Düşüşü Öngörülebilir Miydi?

Arkadaşar selamlar, bugün sevgili kardeşim, hesabımın en eski takipçilerinden, desteğini hiç bir zaman esirgemeyen çok sevdiğim @ecofinans‘ın bir talebini yerine getireceğim. Bunu yaparken yine eğitim formatında yapacağım ve size de çok yararlı olacak. Kendisi KOZAL Hissesinin aşağıdaki grafikte dikdörtgen içerisinde aldığım HAZİRAN 2018 düşüşüne malda yakalanmış. Haziran 2018’de bu kağıt %30’un üzerinde düşmüş. “Hocam, bu kağıdın Haziran düşüşü önceden bilinebilir, önlem alınabilir miydi?” diye soruyor.

KOZAL Hissesi Grafiği
KOZAL Hissesi Grafiği

Ben bunun cevabını, tradingview’in geri alma özelliği sayesinde tarihi Mayıs – Haziran 2018’e alıp grafiği çizerek vermeye çalışacağım. Tradingview’in bu özelliğini bilmiyorsanız aşağıdaki yazıyı mutlaka okuyun:

Tradingview ile Hisse Pratiği Tüyosu

Okumak için Tıklayın!

Şimdi, soru çok basit. #kozal hissesi, Haziran 2018’de neden %30’u üstünde düştü ve bu düşüş hissede olanlar tarafından öngörülebilir miydi? Tradingview’in geçmişe alma özelliğiyle grafiği 26 Mayıs 2018 Cuma’ya alıyorum. Grafik aşağıdaki gibi:

KOZAL Hissesi Grafiği
KOZAL Hissesi Grafiği

Tertemiz grafiğin üzerine her zaman ilk yapmamız gereken şey destek-direnç çalışması. Çizgilerimizi çiziyorum. Dikkat etmemiz gereken şey şu: 1 veya 2 veya 3 fark etmez, fiyatın bir seviyeye gelip döndüğü (aşağı veya yukarı) her noktayı çiziyoruz. Grafik şöyle oluyor:

KOZAL Hissesi Grafiği
KOZAL Hissesi Grafiği

Çizgilerden sonra sıra trendlerde. Aşağıdan başlayarak iki dibi birleştiren her çizgiyi yukarıya doğru, yukarıdan başlayarak iki tepeyi birleştiren her çizgiyi de aşağıya doğru çiziyoruz. Aşağıda tüm yükselen trendleri çizdim. Düşen trend yok, onu pas geçtim.

KOZAL Hissesi Grafiği
KOZAL Hissesi Grafiği

Sade grafik hedefimiz gereği fiyattan çok uzak en alttaki yükselen trendi siliyorum. Bir trendin üst sınırını bulduğumda çok ciddi güzel bir yükselen kanal keşfediyorum. Yeşil ile işaretledim. Tüm düşüş ve çıkışların sınırı belli. İyice incelemenizi rica edeceğim:

KOZAL Hissesi Grafiği
KOZAL Hissesi Grafiği

Grafik yavaş yavaş olgunlaşmaya başladı. Destek-dirençler tamam, fiyatın içinde ilerlediği trend kanalını da bulduk. RSI’ya bakalım. RSI’da gördüğünüz gibi, haftalardır süren bir negatif uyumsuzluk var. Fiyatın tepeleri yükselirken, RSI’ın tepeleri düşüşte. Atalım cebe.

KOZAL Hissesi Grafiği
KOZAL Hissesi Grafiği

Sonrasında, sıra hareketli ortalamalarda. Ben 50-100-200 basit hareketli ortalama kullanıyorum biliyorsunuz, başka kullanmam. Grafiğe attım, fiyat üçünden de yukarıda, özellikle 200’lük ortalamadan çok uzaklaşmış. Mutlaka bu ortalamalara dönmek isteyecek, atalım bunu da cebe.

KOZAL Hissesi Grafiği
KOZAL Hissesi Grafiği

Ancak, tüm bu göstergelere rağmen, fiyat yükselmeye devam ediyor. Grafiğe bakın, son iki haftanın mumu güçlü, gövdeli, gölgesiz yükseliş mumları. Yani tüm sinyaller düşüş gösterse bile, fiyat yükselebilir. Dolayısıyla, fiyatta geri dönüş görmeden hisseden çıkmak anlamsız.

KOZAL Hissesi Grafiği
KOZAL Hissesi Grafiği

Yani bu kağıt o dönemde bende olsa, bu kağıttan çıkmam. Haftalık mum kapanışına göre, kağıdı tutarım. Devam edelim, bir sonraki haftanın mumuna bakalım. Sonraki haftanın mumu yukarıdan açılan, aşağıdan kapanan kırmızı bir düşüş mumu. Dark Cloud benzeri (tam olmasa bile).

KOZAL Hissesi Grafiği
KOZAL Hissesi Grafiği

Yani ilk sinyal bu mumla gelmiş. Diyor ki “ben artık kanal tepesindeyim, üzerimde de 51.15 direnci var, RSI’da Negatif uyumsuzluk sinyali veriyor. Biraz yoruldum”. Şimdi yakından takibe başlıyoruz. Eğer bir hafta daha kırmızı bir mum gelirse, düşüş teyidi aldık deriz.

Geçtim bir sonraki haftaya. İşte en büyük düşüş sinyali. Bir “gravestone doji” mumu. Hem de trend tepesinde oluşmuş. Ne demekti bu gravestone doji? Eğer bilmiyor veya hatırlamıyorsanız mutlaka Mum Formasyonları Ders 1’e dönüp baştan sona okuyun, linki aşağıda:

Mum Formasyonları Ders 1 – DOJİLER

Yazıyı Okumak İçin Tıklayın

Normalde teyit gerektirir ancak zaten bu gravestone, bir önceki düşüş mumunun teyidi.

Hem de 51.15 gibi bir önceki zirvenin direncinde oluşmuş. Yani fiyat burayı geçmek istemiş ancak burada ciddi satıcıyla karşılaşmış ve hafta sonuna doğru gerilemiş. Eh, tam burada artık bu kağıda elveda deme vakti. Şimdi, bir özet geçelim, neler var elimizde?

Bir önceki zirve 51.15, yani burası ciddi bir direnç. Yükselen kanalın tepesine yakın. RSI negatif uyumsuzluk. HO’lardan uzaklaşma. Kırmızı düşüş mumu sonrası teyit olarak gelen GRAVESTONE doji. Düşüş için her şey hazır.

Şimdi, benim stratejime göre, haftalık kapanış sonrası düşüş teyidi aldıysam, bir sonraki haftanın ilk Pazartesi’si sabahtan elimden çıkarırım. Aşağıya Pazartesi mumunu koydum. Yani çok fazla düşmemiş, az zararla (veya kardan düşük bir kayıpla) bu kağıttan çıkardım ben olsam.

Eğer verilen sinyalleri almaz da kağıtta durmaya inat ederseniz, “buradan dönecek” diye piyasayla inatlaşırsanız, piyasa size nur topu gibi uzun gövdeli bir kırmızı mum veriyor. Buyrun, aşağıda:

Evet, son durum budur. Yani gördüğünüz gibi, bu düşüş aslında çok kolay tahmin edilebilir. Direnci geçemeyen fiyat, kanal tepesi, mum formasyonu, hepsi hazır. Tek gerekli şey sistem ve disiplin. Mesajı alıp, mesajı kabul edip sistemin gerektirdiğini yapmanız gerekiyor.

Arkadaşlar, umarım işinize yaramıştır, yazı burada bitti, geçmişte bir çok kişiyi etkilemiş bir %30 üstü düşüşün neden meydana geldiğini anlatmaya çalıştım. Okuduğunuz için teşekkür ediyorum. Selamlar, saygılar, iyi akşamlar. Eğer yazımı sevdiyseniz aşağıdaki paylaşım butonlarını kullanarak yazıyı paylaşabilirsiniz.

Print Friendly, PDF & Email
Yazılarımı Aşağıdaki Butonları Kullanarak Arkadaşlarınızla Paylaşabilirsiniz:

Yazar: Borsanın İzinden

Diğer Yazıları

3 Comments on “KOZAL Hissesinin Haziran 2018 Düşüşü Öngörülebilir Miydi?”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir