Hangi Temettü Hisseleri Alınmalı?

Borsanın İzinden Blog’da, benim gibi azılı bir Trader’ın kurduğu bu komünitede hangi temettü hisseleri alınmalı sorusunun sorulduğu böyle bir başlık kolay kolay göremezsiniz dostlar, o yüzden başlığı tekrar bir okuyun, sonra “hangi sitedeyim ya ben?” diye bir de sitenin başlığına bakın. Evet evet, doğru, Borsanın İzinden sitesindesiniz, panik yapmayın 🙂

Dikkat ettiyseniz, bu yazıyla birlikte son iki yazı Temettü Yatırımı/Temettü Hisseleri üzerine oldu. Eğer önceki Temettü Yatırımıyla ilgili yazıyı okumadıysanız aşağıya link bırakıyorum, lütfen okuyunuz. Bu yazıyı okumanız, benim temettü yatırımcılığına bakış açımı komple anlamak için de gereklidir:

Temettü Yatırımcılığı mı Traderlık mı?

Okumak için Tıklayın!

Bu yazıda ise, biraz daha farklı bir şeyden bahsedip, size hangi temettü hisseleri alınmalı sorusunun cevabını vereceğim. Daha doğrusu, bunu böyle yazmak yanlış anlaşılabilir, “ben hangi temettü hisselerini toplayacağım” sorusunun cevabını, tamamen kendi kişisel tecrübelerime göre vereceğim.

Yazının detayına inmeden, belki direkt olarak bu yazıyla siteye gelenlere bir ön açıklama yapmam gerekiyor. Ben esasen bir Swing Trader’ım ve Price Action bazlı trade ediyorum. Yaklaşık 12-13 yıldır aktif olarak Trade işinin içindeyim. Scalping ve Day Trading maceralarımdan sonra, Swing Trader olarak kendimi buldum ve yaklaşık 6 yıldır Price Action tabanlı Swing Trader olarak ilerliyorum.

Ancak finansal piyasalarda kasamın büyümesi, risk yönetimi, iki çocuk sahibi olmam, onların Trade ederek para kazanmak istememe ihtimali filan derken, onlara garanti ve temiz bir gelecek bırakabilmek için onlar hesabına Temettü Yatırımı şeklinde hisse toplamaya başladım. Ben trade’e devam edeceğim çünkü burası benim tutkum ve başarılı olduğum yer. Ancak onların bu yolu sevmeme ihtimallerini düşünerek, onlara alternatif bir yol hazırlıyorum.

Ben bu planımı Twitter’dan yayınlar yayınlamaz oldukça fazla soru aldım. Tahmin edersiniz ki sorular “hocam hangi temettü hisseleri alınmalı, siz hangi temettü hisselerini alıyorsunuz?” tarzı sorulardı. Ben de hep “yakında siteye yayınlayacağım, merak etmeyin” diye geçiştiriyordum. İşte şimdi zamanı geldi. Fazla uzatmadan, çocuklarıma toplamaya başladığım temettü hisseleri aşağıdakiler.

Hangi Temettü Hisselerini Seçtim?

  • EREGL
  • TOASO
  • FROTO
  • ISDMR
  • ISMEN
  • AKSA
  • VESBE
  • EGEEN
  • TTRAK
  • EGSER

Ben bu 10 temettü hissesinden yana yaptım tercihimi. Temettü Hisselerini seçerken sektörleri olabildiğince yaymaya çalıştım ancak Ereğli-Isdmr ve Toaso-Froto gibi aynı sektörden iki şirket de olduğu oldu. Buna bazı temettücü arkadaşlar kızıyor, uygun bulmuyor, aynı sektörde iki şirket gereksiz diyorlar. Ancak ben yaptığım araştırmalar ve çok güvendiğim birkaç kişiye danışmam sonrası bu portföyde karar kıldım.

Yaklaşık 3 ay önce ilk alımlarımı yaptım ve her ayın ilk haftası her birinden şu ana kadar eşit derecede aldım. 4. Alımımı bu hafta, yani Ağustos ayının ilk haftası yapacağım. Eşit alımımın tek bir istisnası oldu, o da, Ereğli. Ereğli biliyorsunuz 35 liralardan çok sert bir şekilde 25 liralara kadar düşmüştü. Ben bu sert düşüşün uzun vadede temettü portföyüm için önemli bir avantaj olduğunu düşünerek 26.30 maliyetli büyük bir alım yaptım. O yüzden portföyde şu an Ereğli, diğerlerine oranla daha ağırlıklı.

Temettü Hisseleri Seçimi
Temettü Hisseleri Seçimi

Peki hangi temettü hisseleri alınmalı sorusuna nasıl cevap verdim? Bu hisseleri nasıl seçtim? Öncelikle belirteyim, bu konuda uzman değilim. Herkesin uzman olduğu bir konu vardır ve bu uzmanlıklar mutlaka takdir edilmelidir ve onlara bu konuda danışılmalıdır. Benim uzmanlığım Trading. Dolayısıyla Temettü Yatırımcılığı konusunda uzman gördüğüm çok yakın bir arkadaşıma ve internetten uzun süredir konuştuğum bir başka temettü yatırımcısına danıştım. Bu iki arkadaşımla oluşturduk portföyü.

Sonra bu portföyü güvendiğim 2 kişiye daha gösterdim ve onlardan da onay aldım. Şimdi tek yapmam gereken, bu şirketlerin temel rasyolarını bilançodan bilançoya takip etmek. Ancak bu konuda da kendimi değil, bir başkasını kullanacağım ve bu şirketlerin yayınlanan bilançolarıyla ilgili yazılan raporlardan yararlanacağım.

Bu şirketler Türk borsasının en büyük ve en güvenilir şirketleri. Yani, çok aksi bir durum olmadıkça bu şirketlerin çarkı bir şekilde döner. Zaten, şöyle bir geriye çekilip baktığınızda, Borsa İstanbul’da hem kurumsal yönetilen, hem sürekli büyüyen, hem de her dönem temettü veren şirket sayısı 20-25’i geçmez. Ben 10 tanesini bu şekilde seçtim.

Tekrar altını çizeyim, ben temettü yatırımcılığı konusunda uzman değilim, bildiğim bir şey değildir. Bu yatırımcılığa başlama sebebim hem büyüyen kasam için bir çeşitlendirme olması, hem de iki çocuğum için gelecekte alternatif bir emeklilik planıdır. Benim bu portföyden çok bir beklentim yoktur. O yüzden değerlendirirken lütfen bunları göz önünde bulundurunuz.

Okuduğunuz için teşekkür ederim, selamlar, saygılar.

Print Friendly, PDF & Email
Yazılarımı Aşağıdaki Butonları Kullanarak Arkadaşlarınızla Paylaşabilirsiniz:

Yazar: Borsanın İzinden

Diğer Yazıları

One Comment on “Hangi Temettü Hisseleri Alınmalı?”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir