Herkese merhaba, iyi haftalar.
Artık her Pazartesi rutin bir şekilde buradan yapacağım “Borsa Ne Olur?” yazılarıma devam ediyorum. Eğer tüm yazılarımı okumak isterseniz şuraya, son endeks değerlendirmemi okumak isterseniz şuraya tıklayabilirsiniz sevgili dostlarım.
Şimdi, öncelikle son yazımda paylaştığım ve gayet olumlu olduğum Borsa İstanbul’un TL ve USD bazlı manzarasıyla başlayalım. Aşağıya BIST100’ün TL bazlı grafiğini bırakıyorum. Burada manzara bozulmadı, geçen hafta bir DOJİ geldi ancak DOJİ’ler yapısı itibariyle tehlikeli mumlar değillerdir, kararsızlık ve belirsizlik mumlarıdır, dolayısıyla hikayeyi HAFTALIK grafiklerle takip eden spotçu ve position trade’ci dostların panik olmasına hiç gerek yok. Grafiğe detaylıca bakınız:
Şimdi aşağıya bir de BIST30’un TL bazlı grafiğini koyalım. Bu grafiği farklı çizenler ve üstteki çizginin bir direnç olarak çalıştığını ve geçen hafta oluşan kırmızı mumun bu dirençten dolayı oluştuğunu savunanlar var ancak ben öyle bir manzara görmüyorum.
Gördüğünüz gibi, son hafta oluşan DOJİ mumları bize “dikkat edin” dese de, spot tarafta tehlike olduğunu düşünmüyorum. Tehlike nerede? VİOP tarafında KALDIRAÇLA veya SPOTTA KREDİLİ İŞLEM YAPAN arkadaşların dikkatli olması gerekiyor. Neden? Çünkü burada evet, bir kararsızlık mevcut, ancak buradan oluşan bir düşüş teminatlarınızı sıkıntıya sokabilir, yüksek kaldıraçtan dolayı size normalden daha fazla kayıp yaratabilir. 1’e 4 kaldıraçla işlem yaptığınızda, 100.000TL’nizle 400.000TL’lik bir poz büyüklüğü açıyorsunuz. Bundan %10 düşse pozlar, 40.000TL zarar demek. Kasanız 100.000TL idi, 40.000TL’sini kaybettiniz. Ne oldu? %40 zarar ettiniz. Aslında pozdaki düşüş %10, ancak siz 4 kaldıraçtan dolayı %40’lık bir hasar yiyorsunuz.
İşte mevzu aslında sizin kaldıraç kullanıp kullanmadığınızla ve takip ettiğiniz zaman dilimiyle de değişen bir mevzu. Yani, eğer haftalık grafiklerde ve sadece cebinizde bulunan ana parayla işlem yaparsanız çok başınız ağrımaz. Düzeltmelere daha dayanıklı olursunuz, ancak yükselişten de aşırı yararlanamazsınız. Ama VİOP’ta veya kredili spotta, poz büyüklüğünüz daha yüksek olacağı için, kaybınız da, kazancınız da daha yüksek olur.
Yani, aslında tüm hikaye şu. Ya da durun durun, hikayeyi son bir iki grafik paylaştıktan sonra, yazının en sonunda yazayım.
Bir de şimdi, Dolar bazlı
Biliyorsunuz, endeksimizin bir süredir hikayesi “yabancı girişi”. Yabancının girmesi filan çok önemli değil, bize gerçeklerden ziyade, bir hikaye lazım. Yabancı gerçekten yabancı mı, gerçekten Borsa İstanbul’da pozisyon alıyor mu yoksa yabancı dediğimiz şey bıyıklı Türkler mi. Bunların hepsi önemsiz. Bizde bir hikaye var, o da şu: “rasyonel ekonomi politikalarına geçiyoruz, artık en azından mantıkla hareket edeceğiz, dolayısıyla Türkiye artık yatırım yapılabilir bir ülkedir”.
Evet, atılan adımlar, faizlerin yükseltilmesi, mevduatın reel getiriye yaklaşması ve ulaşması, parasal sıkılaşma, talebin boğulması filan Borsa İstanbul şirketlerimize yaramayacak belki, ama Borsa’ların işleyişi biraz daha farklı, yani bu belki satın alınamaz ama satın alınacak başka şeyler bulunur istendikten sonra. Velhasılı, işte “yabancı girişi” de bizler için satın alınabilecek bir şey.
Şimdi yukarıdaki dolar bazlı grafiğe bakalım. Bir önceki değerlendirmemde demiştim ki, 311$ altı haftalık kapanış stop olmak kaydıyla burada harika bir risk-ödül oranı var, bunu mutlaka değerlendirin.
Evet, değerlendirdik, değerlendireceğiz. Makroda manzara değişmedi, bence hareket yukarı doğru orta vadede devam edecek.
Ancak bu yükselişler 2021-2022 gibi böyle agresif yükselişler olmayabilir, yani ara ara düzeltmeler mümkündür.
Zira şimdi biraz haftalık altındaki grafiklere bakalım ve fiyatın neden burada bir DOJİ bıraktığını anlamaya çalışalım.
Yukarıdaki grafiğin detaylarına bir bakın. Son yükseliş ve onun düzeltmesi sonrası başlayan ikinci yükselişin boyları aynı. Buna teknik analizde bildiğiniz gibi AB=CD formasyonu diyoruz. Bununla ilgili bir yazım var, mutlaka okuyun.
Basit anlamıyla, AB=CD formasyonu şunu diyor: bir itki dalgasının düzeltme sonrası başlayan ikinci dalgasının boyu, hareketi başlatan ilk itki dalgasıyla aynı olur ve D noktası olası bir düzeltme noktasıdır. Burada da bunu görüyoruz.
Şimdi bir de yine günlükteki ELMAS formasyonuna bakalım.
Burada da gördüğünüz gibi, tam tepede, yani D noktasında oluşan bir elmas formasyonu mevcut. Hatta elmas’tan kurtulan fiyat yukarı hareket etmiş ama ikili tepe yapıp tekrar aşağı dönmüş. Buralar hep fiyatın günlükte ve alt zaman dilimlerinde zorlandığı bölgeler.
Dolar bazlı grafikte de günlük ve gün içi grafiklerde hikaye hemen hemen aynı. Aşağıdaki grafik de dolar bazlı grafik.
Şimdi derleyip toplayalım. Elimizde ne var?
- Haftalıkta harika bir yükselişin ve breakoutun ardından gelen bir “dinlenme” mumu. Bunu tehlike olarak görmüyorum. Bir dinlenme olarak görüyorum ve hareketin yukarı doğru devam edeceğini düşünüyorum. Ancak grafik haftalık grafik, dolayısıyla hantaldır, yani Pazartesiden Perşembeye düşebilir ama Cuma günü tek bir mumla yukarı hareketi başlatıp, tüm düşüşü geri alabilir.
- Ancak günlük ve günlük altı grafikte çeşitli “yorulma” sinyalleri mevcut. Burada günlükte başlayan bir düzeltme bizi kısa bir süre de olsa üzebilir.
- Burada dikkat etmesi gerekenler kimler? Kaldıraçlı ve kredili işlem yapanlar. Eğer pozisyon büyüklüğünüzü ayarlamazsanız ve defansif moda geçmezseniz, moraliniz bozulabilir.
- Özetle, VİOP ve Kredili tayfa biraz risk azaltıp, hatta mümkünse biraz nakite geçip tozun dumanın inmesini beklerse iyi olur.
- Haftalık grafiklerle trend takip eden veya uzun vadeciyim abi ben diyenler için problem yok, devam.
Herkese kolay gelsin dostlar, bol kazançlar.