Herkese merhaba. Borsanın İzinden BLOG’da bugün uzun zamandır konuşulan, finansal özgürlüğe giden yolun önemli bir köşe taşı olan konudan, Pasif Gelir’den bahsedeceğim. Önce tanımlamalarla başlayalım, sonra da detaya inelim beraber, buyrunuz.
Pasif Gelir Nedir?
Öncelikle Pasif Gelir tanımından başlayalım. Pasif gelir, bireyin aktif olarak çalışmadığı halde, aktif olarak emek vermediği halde düzenli olarak elde ettiği gelir türüdür. Yatırım stratejisi içerisinde bulunan pasif gelirler, finansal özgürlük ve rahatlık sağlamak ve uzun vadeli servet biriktirmek adına önemli sayılır. Pasif gelir, ayrıca kişinin finansal geleceğini güvence altına almasına yardımcı olur ve kişinin aktif gelir kaynaklarına bağımlılığını azaltır.
Ayrıca bu gelir türü, bireyin belirli bir başlangıç yatırımı veya çabası sonucunda, zamanla azalan aktif katkı ile gelir elde etmesini mümkün kılar.
Pasif Gelir Kaynakları Nelerdir?
Pasif gelir kaynakları oldukça fazladır, çeşitlidir ve her biri farklı bir yatırım stratejisi gerektirir. İsterseniz yaygın pasif gelir kaynaklarından bazılarını buraya ekleyelim:
- Kira Gelirleri: Zamanında yapılmış bir arsa, konut veya ticari mülk yatırımı, kişiye düzenli kira geliri sağlayabilir. Bu önemli bir pasif gelir kaynağıdır.
- Temettü Hisseleri: Borsa yatırımcıları, temettü ödeyen şirket hisselerine yatırım yaparak düzenli olarak kar payı elde edebilirler. Bu da önemli bir pasif gelir kaynağıdır.
- Faiz Gelirleri: Banka mevduatları veya tahviller gibi sabit getirili enstrümanlar, düzenli faiz geliri sağlar. Ancak burada faiz gelirinin enflasyon karşısındaki reel kazancına da bakmak gerekir. Kira geliri aynı zamanda mülkün değer artışını da barındırır, temettü aynı zamanda şirketin değer artışını da barındırır, ancak faiz geliri, ana paranın değer artışını barındırmaz, o açıdan bu ekstra dikkat edilmesi gereken bir pasif gelir kalemidir.
- Telif Hakları ve Lisanslar: Kitap, müzik, yazılım veya patent gibi yaratıcı çalışmalardan elde edilen gelirler de pasif gelir kapsamında değerlendirilir. Bu başlık halkın çok az bir kısmı için geçerli olsa da, çok uzun süre devam eden önemli bir pasif gelir kaynağıdır.
- Online İşletmeler: Web siteleri, bloglar veya YouTube kanalları gibi dijital varlıklardan elde edilen reklam ve sponsor gelirleri, affiliate ve iş ortaklıkları da pasif gelir kalemi olarak değerlendirilebilir.
Pasif Gelirin Avantajları Nelerdir?
Pasif gelirin saymakla bitmeyecek maddi ve manevi avantajı vardır:
- Öncelikle, düzenli pasif gelir, kişiye finansal güvence sağlar ve acil durumlar için bir “güvenlik kasası” oluşturur. Üstüne, pasif gelir aktif bir çalışma gerektirmediği için, kişinin buradan artan zamanı kendi lehine daha yararlı kullanması anlamına gelir.
- Pasif gelir yeterince büyüyünce finansal bağımsızlığa giden yol daha da kısalır. Bireyler işlerinden bağımsız olarak gelir elde ederler ve böylece istedikleri zaman işlerini bırakabilecek konfora erişirler.
- Ek olarak, bazı pasif gelir türleri, aktif gelirlere oranla daha düşük vergilendirilebilir. BU da vergi avantajı olarak pasif gelir avantajları listesine eklenebilir.
Bir Trader’ın Gözünden Pasif Gelir Yaratmak
Bir trader olarak, yaratacağımız pasif gelir, bize trade psikolojisi açısından oldukça yardımcı olur. Eğer tek gelirimiz trade ederek elde etmeye çalıştığımız gelirse, üst üste gelen kötü sonuçlar, kayıplar psikolojimizi yıpratabilir. Ancak bir pasif gelirimiz varsa ve trading sonucu kazanacağımız paraya çok da ihtiyacımız yoksa, daha rahat işlem yapmaya başlarız ve “acele para kazanma” hissiyatını kolayca yönetebiliriz.
Bir trader temettü hisselerine yatırım yaparak, trade ederek kazandığı parayı sistem dışına çıkartıp yatırımlar yaparak düzenli pasif gelir yaratabilir.
Bunun trading psikolojisine katkısı kesinlikle göz ardı edilmemelidir.
Pasif ve Aktif Gelir Arasındaki Farklar
- Aktif Gelir: Aktif gelir, bireyin doğrudan emeği karşılığında elde ettiği gelir türüdür. Örneğin bir işte çalışmanız karşılığında o işin sahibinin size verdiği maaş veya kendi işinizde çalışarak kazandığınız serbest meslek gelirleri aktif gelirlerdir.
- Pasif Gelir: Pasif gelir, bireyin doğrudan emeği olmadan elde ettiği gelir türüdür. Örneğin, kira gelirleri veya temettüler pasif gelirdir.
- Zaman ve Çaba: Aktif gelir, sürekli olarak zaman ve çaba gerektirirken, pasif gelir başlangıçta yatırım veya çaba gerektirir ancak daha sonra minimal çaba ile gelir sağlamaya devam eder.
- Gelir Devamlılığı: Pasif gelir, aktif gelirden daha sürdürülebilir olabilir çünkü bireyin iş gücü kapasitesine bağlı değildir.
Pasif gelir elde etmek, finansal bağımsızlığa giden yolda önemli bir adım olabilir. Bu süreci doğru stratejiler ve yatırımlar ile desteklemek, uzun vadede finansal güvenliğinizi artırmanıza yardımcı olacaktır. Bu aynı zamanda manevi olarak da kendinizi güçlü ve özgüvenli hissetmenize yarar. Hayatınızın her alanında ama spesifik olarak trading alanında pasif gelir, performansınızı ciddi yükseltir.
Herkese kendilerini finansal rahatlığa götürecek kadar pasif gelir dileğiyle bu yazıyı bitiriyorum, bol kazançlar.