Bir Şutör, Attığı Her 5 Şuttan 2’si Potayı Bulmuyor Diye, Sistemini Değiştirir mi?

%title

Haydaaa, bu nasıl bir başlık? Sitede yazdığım yazıların başlıkları gün geçtikte borsadan uzaklaşıyor gibi gelse de, aslında içerik ve başlık birlikteliği gün geçtikçe borsaya yaklaşıyor bence. Daha doğrusu, borsanın temeline, olması gereken noktaya daha da yaklaşıyoruz. O yüzden, bana güvenin, okumaya devam edin.

Seans başlamadan kısa bir zincir daha yapacağım sizlere. Pek çoğunuz bazı yanılgılar içinde, bu yanılgılar da sizi her defasında yanlış pozisyonlandırıyor. Dolayısıyla, kaybediyorsunuz. “neden kaybediyorum?” diye düşünmediğiniz için, bu kayıp sürekli hale geliyor. Şimdi şöyle düşünün. Bir basketbol takımında, Şutör’ün görevi nedir? Şutör kime denir? Dış atışlarda daha güçlü olan, pota altı değil daha dış çeperden atış gerçekleştiren, diğer arkadaşlarına göre nispeten daha isabetli atışlar gerçekleştiren kişidir Şutör. Nispeten daha tecrübeli kişiler Şutörlüğe doğru kayar, çünkü oyun sistemini, atış stilini oturtmuştur. İlk baştaki acemilik gitmiş, kendine güveni gelmiştir. Daha başarılı atışların kaynağı budur, pratik, tecrübe, özgüven vesaire.

Borsa - Basketbol İlişkisi
Borsa – Basketbol İlişkisi

Sizlere sorum şu, bir Şutör attığı her 10 atıştan 3’ü, 4’ü, hatta belki bazen 5’i skorla sonuçlanmıyor diye, “abi olmadı, dur bir de şöyle deneyeyim” diyor mu? Moralini bozup, kendini sorgulayıp “stilini” değiştiriyor mu? Her maça “attığım her 10 atışın da 10’u skorla sonuçlanacak” diye mi çıkıyor? Tüm bu soruların cevabı hayır. Çünkü Şutör, bu işin bir olasılık hesabı olduğunu, bazen attığı her iki atışın birinin skorla sonuçlanmayacağını biliyor. Buna rağmen tarzını, stilini değiştirmiyor. Peki siz, borsa’da ne yapıyorsunuz? Sürekli stil değiştiriyorsunuz. Scalper olarak başlıyor, zararı kesemezseniz Day Trader, ondaki zararı kesemezseniz Swing Trader, psikolojiniz ona da uygun değilse Uzun Vadeci oluyorsunuz.

Yanlış anlamayın, bu işlere ilk başlayanlar için bu iş normaldir. Deneyerek, yanılarak, kendinize uygun sistemi bulacakınız, bazı noktaları eleyecek, bazı noktaların üzerinde duracaksınız. Yavaş yavaş gelişeceksiniz. Ancak belli bir zaman sonra, artık durmak zorundasınız. Bu konuyla ilgili şu cümleyi hiç unutmayın:

  • Çoğu kişi, mükemmel bir sistem kurmak uğruna, elindeki iyi sistemden de oluyor.

Borsa Sistemi Bir Süreçtir

Dün mesela, bir arkadaş bana “hocam borsadaki sistemin hantal, geliştirmen lazım” demiş. Tamam, fikirdir, eyvallah. Ama, şunu kaçırıyor. Ben zaten törpüleye törpüleye bu duruma geldim, sistemimin hantallıklarını biliyorum ve bunlarla mutluyum. 2 kazanıyorum, 1 kaybediyorum, kazandığımı tutuyor, kaybettiğimi kapatıyorum, karımı arttırıyorum. Bazen 3 trade’in 2’sini kaybediyorum ama tek trade ile %40 kazanıyorum. Dolayısıyla, eğer tecrübeniz yeterliyse, çok çok yeni başlamadıysanız, biraz geliştirdiyseniz kendinizi, lütfen amatör bir basketbolcu gibi sürekli tarz değiştirmeyin. Tarzınızı benimseyin ve bu tarzın içindeki kayıplara saygı duyun.

Özetle, sürekli bir şeyleri değiştirmek hem psikolojinizi bozar, hem de özgüveninizi kemirir. Bu işte kayıp vardır ve kabul edilmelidir. Kayıp var diye stil değiştirmeyin. Stili ancak “bu sistem psikolojime, bana, kendime, tavrıma, duruşuma, duygu dengeme uygun değil” diye değiştirin. Kayıp, en mükemmel sistemde bile vardır. Şu sözü unutmayın: You win more by losing less (daha az kaybederek, daha çok kazanacaksınız) Selamlar.

Sitedeki diğer yazıları okumayı unutmayınız!

Yazılarımı Aşağıdaki Butonları Kullanarak Arkadaşlarınızla Paylaşabilirsiniz:

Yazar: Ibrahim Babadagi

Diğer Yazıları

5 Comments on “Bir Şutör, Attığı Her 5 Şuttan 2’si Potayı Bulmuyor Diye, Sistemini Değiştirir mi?”

  1. tesadüfen denk geldim sayfaya,
    sırayla okumaya, yaşanılanları anlamaya çalışıyorum
    mütevazi, samimi paylaşımlar için teşekkür etmek istedim.

    not: ilk defa da bir yazıya yorum yazıyorum, içimden geldi 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir