29 Mart 2020 Haftası – Borsa Değerlendirmesi

%title

Dostlar, geçen hafta Pazar günü (29 Mart 2020) sizlerle Twitter üzerinden paylaştığım borsa değerlendirmesini ancak bugün siteye yükleyebiliyorum. Sitede ne yazık ki Pazartesi’den Çarşamba’ya kadar süren bir sıkıntı vardı, sonunda hallettik. O yüzden, bu yazıyı okumadan önce şunu unutmayın: bu yazı, henüz bu haftanın günlük mumları oluşmadan, geçen hafta Pazar günü yazıldı. Analiz o anın analizidir. Ancak çok büyük değişikikler yok, o yüzden rahatça siteye koyabiliyorum. İyi okumalar.

Şimdi, endeks ile ilgili kendi düşüncemi de paylaşayım, bu hafta ne yapacağım, nasıl pozisyon alacağım onu yazayım istedim sizlere. Malum, herkesin kafalar karışık. Beraber biraz fikir alışverişi de yapmış oluruz. Önce, endeksin aylık grafiğiyle başlayayım. Güzel bir trend kanalı var. Bu kanalı hem ben, hem de fikrine değer verdiğim diğer arkadaşlar zaten paylaşmıştı. Aşina olduğunuzu düşünüyorum. Endeksin hareketlendiği ilk yıllardan itibaren, sadece bir kere ihlal edilmiş bir kanal.

Borsa Değerlendirmesi
Borsa Değerlendirmesi

Fiyat kanalın dışında sadece tek bir defa çıkmış. O da malum, 2008 krizi. Kanalın dışına çıkmasıyla, geri içine girmesi 2.5 ay kadar sürmüş. Bu aklımızda bulunsun. Genel hatlarıyla bu trend kanalı, endeksi şu an için -büyük pencerede- en iyi anlatan trend kanalı. Grafiğe 100 aylık basit ortalama ekliyorum. Aşağıdaki mavi kalın çizgi. Gördüğünüz gibi, endeks, 2008’de trend kanalını ihlal ettiğinde bu 100 aylık mavi ortalamadan dönmüş. Bence önemli bir veri bu. Neden önemli?

Borsa Değerlendirmesi
Borsa Değerlendirmesi

Çünkü, endeksin geçen haftaki yükselişi de, diğer üç dört faktörün yanında, 100 aylık ortalamaya temasından sonra başlamış. Zaten aylık mumun altındaki gölgenin oluşmasını da geçen haftaki yükselişin etkisi. Üstteki tweette “diğer üç dört faktör” olarak bahsettiğim ve geçen haftaki yükselişin nedeni olan bir kaç faktör daha var. Sırayla üzerinden geçelim. En önemlilerinden biri, tabi ki trend kanalının DİBİYLE temas. Kırmızı çemberlere dikkat, onlarca kez buradan sekmiş fiyat.

Borsa Değerlendirmesi
Borsa Değerlendirmesi

Buna ek olarak, 85.000 civarları endeksin neredeyse son 5-6 yılının en kritik fiyatlarından biri. Bu fiyat seviyesi çokça direnç veya destek olarak çalışmış. Buyrun, direnç olarak çalıştığı yerleri kırmızı, destek olarak çalıştığı yerleri yeşil olarak işaretledim.

Borsa Değerlendirmesi
Borsa Değerlendirmesi

Yine, önemli bir kaç faktörden biri, aşağıda kesikli çapraz çizgiyle belirttiğim önemli bir trend kanalı. Bu kesikli çizgi, sıkça hem destek hem direnç olarak çalışmış. Bu da, zamansallıkla birlikte, şu aralar 85.000’li yerlerde endekse destek çıktı.

Borsa Değerlendirmesi
Borsa Değerlendirmesi

Bitiyor mu? Bitmiyor. Bir de 2017’nin efsanevi boğa rallisinin en dibinden, en tepesine kadar bir FIBONACCI düzeltme seviyesi çekiyorum. Burada da görüyoruz ki, endeksin her düşüşünü, bu fibonacci’nin 0.76’sı karşılıyor. Üç kere denenmiş, geçilememiş. Yeşil oklara dikkat.

Borsa Değerlendirmesi
Borsa Değerlendirmesi

Belki daha önce yazmışımdır, Fibonacci düzeltme seviyelerinde ben 3 seviye kullanırım. 0.76, 0.61 ve 0.38. Yok 0.50’ymiş, yok 0.23’müş, hiç karıştırmam. Neden? Tecrübe diyelim. Diğerlerinin gereksiz olduğunu düşünüyorum. Kullanan kullansın, bana uyar. Benim yolum bu. Ayrıca, çoğu kişi fibonacci düzeltme seviyelerinde en önemli seviyenin 0.61 olduğunu söyler. Eyvallah. Ama bence en önemli seviye 0.76’dır. Çünkü 0.61’in ayı tuzaklarını da içine alır. Yani minimum FEYK atar. Kapsayıcılığı daha fazladır.

Bir de o efsanevi soru var, “hocam 0.76 mı, 0.78 mi?”. Benim gibi swing trade edenler için bu çok önemli bir soru değil, çünkü büyük dalgalarda bu 0.02’lik sapma bir şey ifade etmiyor. Ancak düşük zaman dilimlerinde trade eden day trader’lar veya scalper’lar için önemli. Peki cevabı nedir? Cevabı sendedir canım kardeşim. Tecrübendedir. Backtestindedir. Pratiğindedir. Bol bol çalışacaksın, 0.78’den daha iyi verim alıyorsan onu, 0.76’dan daha iyi verim alıyorsan onu kullanacaksın. Ben 0.76’dan saşmam. Ama şaşan şaşar, para kazandırsın da.

Konuyu dağıtmayalım, endeks yorumuna devam. Şimdi biraz yakın çekim. Alttaki grafik haftalık. Grafikte önceki tweetlerde anlattığım tüm detaylar (FIBO düzeltmesi hariç) var hemen hemen. Şimdi, asıl önemli indikatöre, yani indikatörün kendisine, yani FİYATA gelelim.

Borsa Değerlendirmesi
Borsa Değerlendirmesi

Fiyatın dili neydi? Mumlardı. Fiyat, bizimle, mumlar aracılığıyla konuşur. Gövdesi, gölgesi, rengi, ivmesi, formasyonları, oluştuğu yer, oluşma süresi. Hepsi çok önemli. Anlattığı onlarca şey var. Şimdi, aşağıdaki grafiğe iyice bakın. Son haftanın mumu. Ne anlattım?

Borsa Değerlendirmesi
Borsa Değerlendirmesi

Dedim ki, son haftanın mumu, gölgesi+gövdesi dahil toplam 9.500 puan (alt gölge çok küçük, onu görmezden gelelim). Bu 9.500 puanın, 5.000 puanı gövde, 4.200 puanı gölge. Yani -neredeyse- eşit bir gölge ve gövde söz konusu değil mi? Bu ne demek? Bunun ne demek olduğunu anlatacağım, ancak, ondan önce, bir seviye daha yakınlaştıralım manzarayı. Günlük mumlara bakalım. Sadece Cuma gününün mumu 4.200 puan. Üstelik en dipte kapanmış. Üstelik önceki mumu tamamen KAPSAMIŞ (Bearish Engulfing)

Borsa Değerlendirmesi
Borsa Değerlendirmesi

Yani, aslında son HAFTALIK mumun 4.200 puanlık gölgesinin TAMAMI, sadece tek bir günlük mumla (CUMA) oluşmuş. Üstelik bu mum günü en dipte kapatmış, önceki mumu kapsamış ve ivmeli bir düşüş göstermiş. Bu, pek tabi ki, olumsuz bir sinyal. Şimdi, elimizde ne var?

Olumlular: -Endeksin tarihinde sadece bir defa ihlal ettiği tarihi bir kanalın dibindeyiz. -Burası aynı zamanda 100 aylık ortalama -Aynı zamanda 85.000 desteği -Aynı zamanda FIBO 0.76 düzeltmesi.

Olumsuzlar: -Geçen haftaki HAFTALIK MUM cılız, üstte ciddi gölge bırakan bir yükseliş mumu. Gerekli ivmesi YOK. -Cuma gününün mumu, haftalık mumun tüm gölgesini oluşturan, ciddi satıcılı, en altta kapanmış, önceki mumu da kapsayan bir Bearish Engulfing mumu.

Sonuç? Sonuç şu. Endekste kısa vadede riskler halen devam ediyor. Zaten dünyadaki virüs anomalisi malum, düzelen hiç bir şey yokken, daha kötüye giden onlarca şey var. Ancak buralar tarihi destekler olduğu için, buraların fiyatı tutma ihtimali de YOK DEĞİL. Peki aksiyon? Aksiyon da şu aşağıdaki grafikte. Önemli iki rakam var, birincisi fibo düzeltme seviyelerinin kralı 0.76. (ki bu son yükseliş dalgasında 84.800’leri gösteriyor). Eğer fiyat buradan (veya daha yukarıdaki bir fibo seviyesinden) dönerse, dip oluşturma çabaları iyi gidiyor demek.

Borsa Değerlendirmesi
Borsa Değerlendirmesi

Yok, dönmezse, bu sefer gözlerimiz ikili dip seviyesi olan 82.000’leri arayacak (81.936 önceki dibimiz). Fiyat buraya değip, ikili dip yapıp yukarı da dönebilir. (bunu haftalık grafikten, ya da en azından günlük grafikten (kapanışlarından) takip etmenizi öneririm). Doğası itibariyle, bu tür güçlü düşüşler genelde V şeklinde bitmez. Çoğu zaman, fiyat, bir dip daha yapıp oradaki alıcıların ve satıcıların biriktiği önemli destekleri ikili dip, üçlü dip veya daha düşük zaman dilimlerinde TOBO, TAKOZla denemek ister. Bunları yakından takip edeceğiz hep beraber. Sonuçta, CUMA günkü ciddi satışın, anormal panik satışının devamı değil de, normal bir satış olma ihtimali de var. (düşük ihtimal, ama var) Peki nasıl? Şöyle:

Cuma günkü satışın olası diğer sebepleri: -hafta sonu riski almak istemeyenlerin satışları, -pazartesi, salı mallanan kısa vadeli traderların “bu kadar yeter, şükür” satışları, -Perşembe’den “bu ortamda kimse hafta sonu riski almaz, short deneyeceğim” diyenlerin pozisyonları -daha düşük zaman dilimlerinde, bizim analiz etmediğimiz ama analiz edenlerin gördüğü fibo uzatma seviyeleri, önemli dirençler, önemli HO’lar, önemli trend dönüş formasyonları (düşük zaman dilimlerinde derken, 5dk.-15dk. max 1H.

Uzatmadan, “ben ne yapacağım?” bunu paylaşayım. Tüm kağıtlarını taradım. Benim swing trade işlem stratejime uygun 2 kağıt buldum. Onları yarın sabahtan alacağım. Ek olarak, 2 adet de “sisteme tam uygun değil, ama risk alınabilir” kağıt var. Onları da ekleyeceğim. Toplam 4 kağıtla portföyümü yapacağım. ANCAK, bunun, normal zamanlara oranla daha RİSKLİ bir karar olduğunu düşünüyorum. Eğer ne yaptığınızı bilmiyorsanız, kolay stop olamazsanız, bu işe duygusal yaklaşıyorsanız BİR HAFTA DAHA BEKLEMEKTE YARAR VAR. Unutmayın, dibin dibi her zaman vardır. Hele ki aylık ve haftalık mumların bu kadar ivmeli, bu kadar kırmızı ve güçlü oluştuğu bu ortamda, bu çok mantıklı olmayabilir. Benim fikrim budur, yapacaklarım da budur. Gerisi artık herkesin kendi kararı.

Yazdıklarım al sat tut tavsiyesi içermez, eğitim amaçlıdır, fikrimi paylaşmak istedim. Bu piyasada her koyun kendi bacağından asılıyor biliyorsunuz. Kendi yatırım kararlarınızı kendiniz verin. Ana sayfanızda bayağı yer kapladım, teşekkür ederim, saygılar, sevgiler.

Yazılarımı Aşağıdaki Butonları Kullanarak Arkadaşlarınızla Paylaşabilirsiniz:

Yazar: Ibrahim Babadagi

Diğer Yazıları

One Comment on “29 Mart 2020 Haftası – Borsa Değerlendirmesi”

  1. Teşekkürler İbrahim hocam, yazıların sayesinde bakış açım ve düşünce tarzım değişiyor. Sağol

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir