26 Ocak 2020 Haftası – Borsa Değerlendirmesi

%title

Dostlar, merhabalar. Kritik bir haftayı bitirdik, daha kritik bir haftaya giriyoruz. Hafta başlamadan, hazır bilgisayar başındayken, biraz sizinle endeks fikirlerimi ve borsa değerlendirmesi yazımı paylaşayım. Biliyorsunuz, 14 Ekim 2019 – 93.000’lerden başlayan boğa rallisi halen devam ediyor. Bu hafta, diğer haftalara pek benzemeyen bir mum bıraktı endeks. O mumu konuşmadan önce, endekste önemli gördüğüm yerleri paylaşayım sizinle:

Borsa Değerlendirmesi
Borsa Değerlendirmesi

Gördüğünüz gibi, tepe çizgisini önceki zirveden, yani 121.500’den çizmedim. Evet, burası önemli bir referans noktası doğru, ancak bir önceki zirve iyi analiz edilirse, bu seviye bir boğa tuzağı. Dolayısıyla bence, ondan da önemli nokta 118.500’ler. Çizgiyi de oradan çektim. Çok basit bir stratejiyle aslında şu denilebilir, “121.500 altı ilk tehlike sinyali olmakla beraber, asıl sıkıntı 118.500’ün altında başlar”. Çünkü fiyatın 118.500’ün altına sarkması ve haftalık bir kapanış vermesi, üstteki tüm fiyatı boğa tuzağı haline getirir.

Boğa tuzakları çok tehlikelidir. Neden? Çünkü boğa tuzakları piyasada bir “anomali” yaratır. Nedir bu anomali? “zirve aşıldı, sıkıntı yok, alıma devam” diyen tüm alıcılar, bu yükselişin sahte olduğunu öğrenir öğrenmez elde avuçta ne varsa satmaya başlar. Kapanan pozisyonlara, açılan yeni kısa pozisyonlar da eklenir, bir panik havası oluşur. Korku, hırstan daha hızlı yayılır ve fiyat çok hızlı bir şekilde düşmeye başlar. Dolayısıyla, 118.400 aşağıda çok yakından izlememiz gereken kritik bir nokta. Peki yukarısı?

Yukarısı için önce son haftanın kapanış mumuna bakmak gerekir. Son haftanın kapanış mumu bir gravestone doji. Yani Mezartaşı. Adından da anlaşılacağı gibi, çok iyi sinyaller vermiyor. Gölgesi yukarıda daha uzun. Bu daha satıcılı bir haftanın geçtiğine işarettir.

Borsa Değerlendirmesi
Borsa Değerlendirmesi

Dolayısıyla, gövdesi yeşil olsa bile, satıcı ağırlıklı bir mumdur diyebiliriz. Ancak, doji derslerimde anlattığım gibi, tüm DOJİ’ler teyide muhtaçtır çünkü DOJİ’ler er meydanıdır, savaşın devam ettiği haftalardır, sonuç çıkmaz. Sonuç genelde bir sonraki muma kalır. Yani önümüzdeki hafta, kritik bir hafta olacak. Peki kapanan hafta neden bir Gravestone Doji bıraktı? Sonuçta yukarıda herhangi bir engeli yok, tüm HO’lar aşağıda kaldı, üstte yeni direnç yok çünkü buralar zirve. Fiyat neye tepki verdi?

Burada işte bizim meşhur, ünlü, harika Fibonacci’miz devreye giriyor. Fibonacci’yi hep “düzeltme nerede bitebilir?”, hatta daha esnaf ağzıyla, “fiyat nereden döner?” hikayesiyle biliyoruz. Ancak Fibonacci’nin bir de, “fiyat nereye kadar gidebilir?” hikayesi vardır. O da Türkçe’de “Fibonacci Uzatma Seviyeleri”, İngilizce’de “Fibonacci Extensions veya Fibonacci Expansions” olarak bildiğimiz teknik analiz aracıdır. Şimdi, endeksin son yükseliş ve düzeltme dalgasına A-B ve C noktaları olmak üzere Fibo Extensions atalım:

Borsa Değerlendirmesi
Borsa Değerlendirmesi

A noktası, yükselişin başladığı, B noktası sonlandığı, C noktası ise dönüşün bittiği noktalardır. Gördüğünüz gibi, bu fibonacci extensions aracı bize 1.41 fibonacci uzatım seviyesini kabaca 124.500 olarak veriyor. Endeks de geçen hafta 124.536 tepesini görüp dönmüş. Bu Fibonacci Extensions çizimine günlükte bakarsak, seviyelerin ne kadar harika çalıştığına inanmakta güçlük çekebilirsiniz. Buyrun, günlük grafik aşağıda. Sırayla: 1.00 1.27 ve 1.41’e fiyatın verdiği tepkilere bakın:

Borsa Değerlendirmesi
Borsa Değerlendirmesi

Peki şimdi biri çıkıp şunu diyebilir: “hocam, fibonacci extensions çektik, 1.00 de fiyatı döndürmemiş, 1.27’de döndürmemiş, fiyat yükselmeye devam etmiş, 1.41’in fiyatı tutup aşağı döndüreceği ne malum?”. Beni tanıyanlar cevabımı bilir, ancak tekrar etmekten de hoşlanıyorum: Teknik Analiz bir kesinlik içermez, size yüksek olasılıklı eğitimli tahminler yapmanız için bir alet edevat çantası verir, siz de bu çantadaki araç gereci kullanarak pozisyonlarınıza yön verirsiniz. Her şeyden önce de zaten fiyat gelir.

Mumlar üst üste yeşil yükselişler gösteriyorsa, hiç bir teknik araç mumların önünde duramaz. Ancak Fibonacci 1.41 seviyesinde bir gravestone doji bırakması, dönüşü sürprizlikten çıkarır. Şimdi benim stratejim nedir? Onu da yazıp, mevzuyu kapatayım. Ben endeksin bu seviyelerinde elimde taşıdığım 5 hisseyi de hem endeksten dolayı, hem de hisselerin kapanışlarında bir sıkıntı görmediğim için tutmaya devam ediyorum. Elimdeki 5 hissenin 4’ü endeks hissesi olduğu için eğer onlar bozarsa endeks de bozacak zaten 🙂

Dolayısıyla, borsa değerlendirmesi sonucunda ben “1 hafta daha tut” modundayım. Bir sıkıntı görmüyorum. Ancak bu kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir, her koyun kendi bacağından asılır. Borsa değerlendirmesi yazımı okuduğunuz için teşekkürler, selamlar, saygılar. Ben buralardayım 🙂

Print Friendly, PDF & Email
Yazılarımı Aşağıdaki Butonları Kullanarak Arkadaşlarınızla Paylaşabilirsiniz:

Yazar: Borsanın İzinden

Diğer Yazıları

6 Comments on “26 Ocak 2020 Haftası – Borsa Değerlendirmesi”

  1. Sayfanızı yeni keşfettim ve inanır mısınız tüm yazılarınızı gece boyunca keyifle okudum.
    Tarzınız, samimiyetiniz ve öğretmeye odaklı anlaşılır uslubunuza hayran kaldım.
    Sizi tanıdığıma öyle memnunum ki, Allah razı olsun, yolunuz bahtınız açık olsun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir