Dostlar, geçen Pazar (12 Nisan 2020) twitter’dan sizlerle paylaştığım borsa değerlendirmesini siteye de koymak istedim. Haydi başlayalım. Lütfen okurken, bu aşağıdaki cümlelerin 12 Nisan Pazar günü kurulduğunu unutmayın:
Bahsetmiştim, endeks 16 Mart haftası dibi 81.936 puan ile gördükten sonra yükselişine başladı. Geçen hafta itibariyle 97.500’ü gördükten sonra, 96.470 ile kapandı. Dipten neredeyse 15.000 puan yükseldi. Önce, uzun zamandır takip ettiğimiz en büyük pencereden endekse bakalım. Şu aşağıdaki aylık kanal, 2008 dışında gayet iyi çalışmış. 2017 ve 2019 son çeyrek rallilerinde ise yukarı doğru yeni kanal çalışmasına girişilmiş, başarılı olunamamış. İyice incelemenizi rica ederim:
Yukarıdaki aylık grafiğe biraz daha yaklaşıyorum. Bu aşağıdaki, haftalık grafik. Döndüğü yerin önemi malum. Kanal dibi, 2013’ten gelen çapraz trend, 85binlerin önemli savunma hattı vs. derken, 15bin puanlık zıplama geldi.
Aslında son haftanın mumuna baktığınızda, oldukça sağlam, gölgesi küçük, gövdesi büyük ve ivmeli, güzel bir yükseliş mumu olduğunu görüyoruz. Yani, yükseliş trendinde herhangi bir zayıflama yok, ancak detaya indiğinizde mevzu değişiyor. Nasıl? Şöyle. Grafiğe 200 haftalık basit ortalama atıyoruz. Biliyorsunuz, 200 haftalık ortalamayı, tüm ortalamaların babası olarak anıyorum. Genelde de hep böyle anılır. Bizim endeks de bu ortalamayı çok sever, sık sık çarpar, yükselir, çarpar, düşer. Mutlaka oradan bir tepki alır.
Grafikte gördüğünüz gibi, bu sefer çok da sevdiğimiz bir temas değil bu. Çünkü yukarıdan değil, aşağıdan temas. Zaten Cuma günü değer değmez de, aşağıya doğru hafif de olsa bir gölge bıraktı. Bu ne demek? “burayı aşmakta zorlanabilirim” demek. Devam edelim. Elimizde bir de şöyle, aşağıdaki gibi bir düşen trend var. Tertemiz bir trend. Fiyat oraya Cuma günü ulaştı ve bir spinning top (ya da doji) bıraktı. İyice inceleyin. (bu arada, grafikte 1.000 günlük basit ortalama var, bu 200 haftalık ortalamaya eşdeğerdir, bilginize)
Bu spinning top’un oluştuğu Cuma gününün ek bir hikayesi daha var: sondan bir önceki dalgadan çekilen FIBO’nun 0.38 teması. Bu FIBO aslında biraz muamma. Çünkü son dalgadan değil, dalganın TAMAMINDAN da değil, bir ara dalgadan. Ancak bu ihtimal de masadadır. İnceleyin:
Biraz size Spinning Top anlatayım. Aslında Spinning Top, görünüş itibariyle hafif gövdeli bir dojidir. Dojiden çok bir farkı yoktur. Er meydanıdır. Alıcı-Satıcı savaşının sonuçlanmadığı senaryodur. Fiyatın yükselişi (veya düşüşü) yavaşlamıştır. Galip belli değildir. Rengi aşırı önemli olmamakla birlikte, yükselişlerin sonunda oluşan KIRMIZI, ve düşüşlerin sonunda oluşan YEŞİL spinning top, dönüş ihtimalini az da olsa yükseltir. Buyrun, aşağıda Cuma oluşan Spinning Top’ı inceleyin.
Bir şey de dikkatinizi çekmiştir, Spinning Top endeksimizin sevdiği dönüş kalıplarından biridir. Gördüğünüz gibi, günlük dönüşler doji-spinning tarzı mumlarla olmuş son zamanlarda. Ancak, şu çok önemli: Spinning Top, teyite muhtaç bir mumdur. Teyit nedir? Teyit, kararsız mumdan bir sonraki gün (veya hafta, veya saat, her ne zaman dilimi kullanıyorsanız o) oluşan KARARLI, GÜÇLÜ, GÖVDELİ, İVMELİ bir mumdur. Bu teyit gelmeden işlem açılmaması gerekir. Çünkü trend devam ederse, trenden erken inersiniz, üzülürsünüz. Bu arada, teyit geldi diye hemen inmek yerine, teyidin geldiği günün kapanışının genel analizinizde nerede olduğu da önemli (buna daha sonra gireceğim, biraz karışık mevzu). Devam edelim, peki ben ne yapacağım?
Ben endeksi günlük takip edeceğim. Ancak kararımı hisse bazlı vereceğim. Elimdeki hisselerin bir kısmı zaten “sıkıntıdayım” sinyali veriyordu, bir kısmı da “benim hala yükselişim devam edebilir” modunda. Her gün, mum kapanışından sonra ne yapacağımı düşünüp karar alacağım. Şu an an itibariyle %21.5-%22 civarı kardayım. Ya trend devam edecek, daha yukarıdan satacağım, ya da “tamamdır düşüyor” teyidi alana kadar bu karın %5-%6’lık bir kısmı traşlanacak, %15 civarı karı realize edeceğim. Şimdi, özetlemek gerekirse: Endeks, 15bin puanlık yükseliş sonrasında, şu an kritik yerlerde. Teknik olarak burada bir yavaşlama ve dönme ihtimali belirdi. Dolayısıyla, risk almak istemeyenler buradan pozisyonlarını kapatıp, karı cebe atabilir. Ben ise, hisse bazlı “kazananı tut” modundayım. Fiyatı izleyeceğim. Fiyat bana “düşüyorum” dediği zaman %5-%6 aşağıdan satmaya razıyım. Ama yükseliş devam ederse de karım %30-%35’lere kadar da çıkabilir. Bu iş biraz da böyle. Dinlediğiniz için teşekkürler, selamlar, saygılar.