Trade Hisselerimi Nasıl Seçiyorum?

%title

Arkadaşlar, merhaba. Trade Hisselerimi Nasıl Seçiyorum yazısı Twitter’da daha önceleri yaptığım zincirlerden biri. Direkt buraya kopyala-yapıştır yaptım. O yüzden bazı Twitter’a özgü terimler olabilir, mazur görün. Bu arada eğer beni Twitter’da takip etmiyorsanız hemen şimdi edin, tanışalım. Takip etmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Şimdi, yazıya başlıyorum. Konumuz “trade hisselerimi, trade yapacağım hisseleri nasıl seçiyorum?”. Öncelikle söyleyeyim, bu işlerin tek doğrusu yok, herkesin kendi tarzı/doğrusu var. Ben kendi doğrumu paylaşacağım burada. Bu da benim kullandığım onlarca “hisse seçim” yolundan biri. En sık kullandıklarımdan biri. Her yiğidin bir yoğurt yiyişi var, ben kendiminkini anlatıyorum.

Şimdi, trade hisselerimi seçme ve trade hisselerime giriş konusu “dur bir grafik bakayım” olayından çok daha kapsamlı bir şey. Bir ön hazırlık ve (benim sisteminde) bir ön-takip gerektiriyor. Öncelikle potansiyeli olan veya potansiyeline yakınlaşan hisseleri keşfetmek gerek. Bunu nasıl yapıyorum? Ben her hafta kapanışından sonra, Cuma günleri, sığ ve spek hisseler hariç neredeyse tüm hisseleri gözden geçiriyorum. Herhangi bir taramam yok, manuel olarak, tek tek bakıyorum grafiklere. Bunu bir defa yaptıktan sonra, haftalık tekrar bakmak çok kolay. Gözünüzde büyütmeyin.

İlk defasında tüm hisselere bakmak biraz zaman alacaktır ancak sonraki haftalarda sadece son haftanın mumu güncelleneceği için, hızlıca bitirebiliyorsunuz gözden geçirmeyi. Benim Cuma gecesi 1-2 saatimi alıyor, e bu kadar da zaman ayırın artık.

Hisselere baktıktan sonra, belli kriterler dahilinde olanları (bu kriterleri de yazacağım) listeye alıyorum. Tradingview sitesini kullanıyorum. Orada bu tarz hisselerim için Kırmızı ve Turuncu liste oluşturdum. Bu iki listenin amacı farklı. Turuncu liste “potansiyeli olan ancak 3-4 haftalık takip gerektiren hisselerin” listesi. Kırmızı liste ise bir nevi “hotlist”. Yani olgunlaşmış, yükseliş potansiyeli olanların listesi. Bu listeyi siz bir kağıt kalem ile bile yapabilirsiniz, illa tradingview’e gerek yok.

Turuncu listeden kırmızı listeye geçen kağıtlardan eğer param varsa her birinden eşit miktarda alıyorum. Param yoksa, tüm param hisselerdeyse, hisse kırmızı listeye giren özelliklerini kaybetmeden listeden çıkarmıyorum. Dolayısıyla bir hisse takibimde olabilir ama olgunlaşması için 3-4 hafta gerekebilir. Veya takibimde olabilir ancak beklediğim gibi gitmez, hiç olgunlaşmaz, kırmızı listeye geçemez, onu turuncu listeden de çıkartıyorum.

Şimdi gelelim asıl can alıcı soruya, “hisseleri neye göre kırmızı listeye alıyorsunuz?” diye soruyorsunuz biliyorum. Aslında bu sorunun cevabı beni sıkı takip edip hisse yorumlarıma bakanlar için çok basit, ancak üzerinden geçeceğim. Yıllarımı verdiğim bu teknik analistlikte çok net söylüyorum, başarılı olmanız için sadece şunlar yeterli:

  • Mum Oluşumları/Fiyat Hareketleri
  • Formasyonlar
  • Çizgiler
  • Hacim
  • 50-100-200 Günlük Basit Ortalamalar
  • Fibonacci Retracement ve Extensions
  • Harmonic Patternler
  • RSI

Tüm bunların yanında işin bir bu kadar önemli kısmı da psikolojidir. Psikolojinizi yönetemiyorsanız yükselen trendde bile para kaybedersiniz. Psikolojinin altında şunlar var:

  • Para Yönetimi
  • Risk Algısı
  • Sabır
  • Disiplin
  • Strateji

Evet, biraz hızlıca üzerinden geçtim, detaya bu yazıda inmedim. Ancak sitemin diğer kısımlarında bolca detay bulabilirsiniz. Özellikle bir hisse üzerinden adım adım yaptığım grafik paylaşımlı analizleri mutlaka inceleyin. Görüşmek üzere, trade hisseleri seçimi yazısının sonuna geldim.

Print Friendly, PDF & Email
Yazılarımı Aşağıdaki Butonları Kullanarak Arkadaşlarınızla Paylaşabilirsiniz:

Yazar: Borsanın İzinden

Diğer Yazıları

10 Comments on “Trade Hisselerimi Nasıl Seçiyorum?”

  1. Hocam merhaba,
    Çok kıymetli bilgiler veriyorsunuz, teşekkürler
    Harmonic patternleri anlamadım, işleyiş mantığı nasıl,
    Teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir