Açıklamalı Teknik Analiz: SODA Hissesi

%title

Arkadaşlar merhaba. Uzun zamandır açıklamalı, adım adım hisse teknik analiz derslerimize geri dönelim istiyordum. Dün akşam biraz boş zaman buldum, DM’den gelen ısrarlı “#soda analizi yapın hocam” talepleri dikkatimi çekti. Ben de #soda hissesi analizi yapmaya karar verdim.

#soda’yı takip ediyorsanız, son 3-4 haftadır ciddi düşüşler mevcut hissede. Temel’ciler bu düşüşte, SODA’nın, Ciner ile beraber aldığı yatırım kararının etkisi olduğunu düşünse de, biz Teknikçiler için grafikte düşüş için aslında her şey uygundu. Size de benim kendi bakış açımı göstermek, bu hissenin neden düştüğünü ve nereye kadar düşebileceğini anlatabilmek için aşağıdaki yazıyı hazırladım. Başlayalım:

Şimdi, önce tertemiz haftalık bir #soda grafiği açalım. Bakın, grafiğin arka planı BEMBEYAZ. yatay veya dikey çizgi yok. Grafik teması siyah değil, beyaz. Mumlar kırmızı ve yeşil. Herşeyin en basiti, en standardı. Ne ortalama, ne indikatör var. Sadece MUMLAR ilk adımda.

Açıklamalı Teknik Analiz - SODA
Açıklamalı Teknik Analiz – SODA

Nasıl başlıyorduk? Önce grafikte önemli gördüğümüz fiyat seviyelerinden çizgilerimizi çekiyoruz. En dip, en tepe. Dip ve Tepe arasındaki dönüş noktaları. İyice inceleyin, çizgileri nereden çekmişim. Bazısında tek temas var, bazısında birden fazla. Çizgilerim şöyle:

Açıklamalı Teknik Analiz - SODA
Açıklamalı Teknik Analiz – SODA

Çizgiler tamam, tüm çizgileri çizdikten sonra, fiyata en yakın olan çizgileri bırakıp, geri kalan çizgileri SİLİYORUM! (çünkü grafiğimin sade ve takip edilebilir olmasını istiyorum). Devam, sırada trendler var. Benim görebildiğim trend çizgileri aşağıdaki gibi.

Açıklamalı Teknik Analiz - SODA
Açıklamalı Teknik Analiz – SODA

Gördüğünüz gibi, tepede bir yükselen üçgen formasyonu oluşmuş. Yükselen üçgen formasyonu aslında bir DEVAM formasyonudur, alıcıların güçlü olduğu bir formasyondur. Çünkü her defasında bir sonraki dip, bir önceki dipten DAHA YUKARIDA oluşmaktadır.

Açıklamalı Teknik Analiz - SODA
Açıklamalı Teknik Analiz – SODA

Aşağıdaki resme iyi bakın. Yükselen üçgen içerisinde her defasında bir öncekinden daha yukarıda oluşan 3 tane dip var. Neden dipler daha yukarıda oluşuyor? Çünkü alıcı daha erken geliyor. Fırsat görüyor. Alıcılar güçleniyor.

Açıklamalı Teknik Analiz - SODA
Açıklamalı Teknik Analiz – SODA

Normal şartlar altında bu üçgenden sağlam ivmeli, büyük gövdeli bir mumla, breakout dediğimiz şekilde (Türkçe’sini bilmiyorum kusura bakmayın) hızlıca çıkıp yükselmeye devam etmesi lazım. Grafik aşağıda.

Açıklamalı Teknik Analiz - SODA
Açıklamalı Teknik Analiz – SODA

Ancak ne olmuş? Üçgenin dışına çıkmış, sonra üçgene tekrar girmeye çalışıp çok ciddi tepki almış ve geri aşağı dönmüş. Yani düşüş onayı almış. Düşüş onayı aldığı mumu yeşil dikdörtgen içine aldım. Üstündeki uzun gölgeye ve kırmızı güçlü gövdeye dikkat.

Açıklamalı Teknik Analiz - SODA
Açıklamalı Teknik Analiz – SODA

Yükselen üçgeni köşeye park edelim, biz çizime devam edelim. Grafiğin üzerine haftalık ortalamaları atıyorum. 50-100-200. Unutmayın, fiyat hiç bir zaman ortalamalardan çok fazla uzaklaşamaz, düzeltmeye girer. Ortalamalara bu gözle de bakın.

Ortalamaları ekleyince grafik şöyle gözüküyor. Dikkat edin, 100 ve 200 çok uzakta kalmış. 50’liğe yaklaşan fiyat kendine tek haftalık mumda biraz çeki düzen vermiş ve yavaşlamış. Ancak 50’lik tutamamış, bu hafta patlamış aşağı doğru.

Açıklamalı Teknik Analiz - SODA
Açıklamalı Teknik Analiz – SODA

Devam. RSI’yi ekledim grafiğe. Fiyatlar belli bir alanda konsolide olurken, yükselen üçgen oluşurken, RSI çok ciddi bir şekilde düşen trend yapmış. Bu ne demek? Negatif Uyumsuzluk. Grafiğe çizdim, bakınız:

Açıklamalı Teknik Analiz - SODA
Açıklamalı Teknik Analiz – SODA

Şimdi, grafiğin çizimi hemen hemen tamam. Özetle, RSI Negatif Uyumsuzluk ön sinyali vermiş, ortalamalardan uzaklaşması bizi işkillendirmeli. Üstüne bir de yükselen üçgenden çıkıp, test etmiş geri girmeyi, girememiş, düşen onayı almış. Yani düşüş için ortam uygun.

Bizim normal şartlar altında kağıttan, en iyi ihtimalle bir önceki Pazartesi, en kötü ihtimalle geçtiğimiz Pazartesi çıkmamız gerekiyordu. Stop olmamız gerekiyordu. (Nedenlerini yukarıda anlattım). Ancak diyelim ki olmadık, olamadık, soru şu: “kağıt nereye kadar düşer?”

Öncelikle belirteyim, eğer elinizdeki bir kağıt için, “bu kağıt nereye kadar düşer?” diye soruyorsanız, çok çok büyük bir yanlış yapıyorsunuzdur. İyi traderın bu soruyu HİÇ BİR ZAMAN sormaması gerek. (çünkü bu soruyu soruyorsanız, stop olamamışsınız demektir, ki faciadır)

Normal şartlarda düşüşü durduracak belli başlı öğeler şunlardır: a) FIBO düzeltme seviyeleri b) aşağıdaki güçlü bir destek c) hareketli ortalama d) mum formasyonları Şimdi bunlar kağıtta var mı hızlıca bakalım.

Kırmızı kalın çizgiyle çektiğim destek (6.20’ler) bu düşüşü durdurabilir. Ancak durdurma ihtimali zayıftır. Neden? Çünkü bu hafta eğer bu mumla kapatırsa çok ciddi bir düşüş ivmesine girer kağıt. Kısa vadede 6.20’ler darmadağın olabilir (olasılıktır.) Elde var 1.

Açıklamalı Teknik Analiz - SODA
Açıklamalı Teknik Analiz – SODA

Onun dışında, aşağıda 100 haftalık ortalama da bu kağıdı tutabilir. Şu an 100 haftalık ortalamanın güncel değeri 5.61 olarak geçiyor. Ancak zamansallıkla daha yukarılara çıkabilir. Aşağıda mavi kutucuğa aldım.

Açıklamalı Teknik Analiz - SODA
Açıklamalı Teknik Analiz – SODA

O da tutmazsa, aşağıda yükselen trende değip, dönmek isteyebilir. Yükselen trendin güncel değeri 5.50. Ancak zamansallıkla değişebilir, izlemek gerekli. Grafik aşağıda:

Açıklamalı Teknik Analiz - SODA
Açıklamalı Teknik Analiz – SODA

Ve son olarak, bir önceki yükselişin 0.61 FIBO düzeltme seviyesi olarak yine 5.50 civarları gözükmekte. Orada bir önceki tweette biliyorsunuz, yükselen trendin dibi de oradaydı. Yani orada 2 güçlü destek var. Oradan dönme ihtimali de yüksek.

Açıklamalı Teknik Analiz - SODA
Açıklamalı Teknik Analiz – SODA

Tabi, günlük grafiğe bakarak dönüş için ara seviyeler bulabilirsiniz. Ancak unutmayın, bunun sonu yok. Günlük bakıp bir sürü seviye bulur, bir de gider 4 saatlik bakıp bir o kadar yeni seviye daha bulursunuz. Çıkmaza girersiniz. Haftalık en iyisidir. Ve tekrar söylüyorum, eğer elinizdeki bir hisse için yukarıda benim örnek olsun diye yaptığım gibi, “dip arıyorsanız”, “buradan dönmeli artık” diyorsanız, “nereye kadar düşer bu” diyorsanız, bir şeyleri yanlış yapmışsınızdır unutmayın.

Yine uzun bir eğitim oldu. Okuduğunuz, paylaştığınız için çok çok teşekkürler, özlemişim bir şeyler karalamayı. Umarım yararlı olmuştur, iyi akşamlar, selamlar.

Print Friendly, PDF & Email
Yazılarımı Aşağıdaki Butonları Kullanarak Arkadaşlarınızla Paylaşabilirsiniz:

Yazar: Borsanın İzinden

Diğer Yazıları

6 Comments on “Açıklamalı Teknik Analiz: SODA Hissesi”

  1. Dostum arkadaşımız sağolsun bu düşüşü teknik olarak çokta güzel yorumlamış. Tabi ki birden fazla etmen var. Söylediğiniz ham madde düşüşleri de etkili olmuştur. Lakin olayın tekniği bu emeğinize sağlık.

  2. Merhaba,

    Aslında Soda hissesi yükselen bir trend oluşturmuş ve oluşan üçgen bunu daha da kuvvetlendirme ihtimali varken düşmeye başladı, çünkü hareketli ortalamaları ve trend bir düzeltme vaktinin geldiğini söyledi. Bugün eğitim amaçlı analizinizi incelerken aslında dediğiniz noktaya kadar (5.5) düzeltme oldu, trend kanalının altına çarptığı, fibo (0.786) noktasına geldi ve bir önceki direnç noktasına denk geldiğini gördüm. Aslında tüm emareler alınabilir yönünde gibi. İnceleyebilirseniz memnun olurum.

    https://www.tradingview.com/x/OtshRzpx/

  3. 5,20lere kadar düşüp 5,5 bölesinde sakinleşti. Başarılı bir analiz olmuş.Elinize sağlık

  4. ulan tam diyorum ki ya bu adam da hep aynı tarz analiz yapıyor. hep kazandıklarını yazıyor.
    bir sonraki yazıyı okuyorum ters köşe.
    işte bu yazı da beni ters köşe etti.
    tam bir eğitim sitesi kurmuşsunuz.
    teşekkürler….

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir