Hisse Analizi Nasıl Yapılır: SISE Hissesi Üzerinden Örnek

%title

Arkadaşlar, selamlar. Twitter’dan takip edenler bilir (hala etmiyorsanız lütfen şuraya tıklayarak takip edin, asıl cevher orada: @borsaninizinden), #sise hissesini portföyüme aldığımdan beri sizlere bir sözüm var. Bu hisseyi neden portföyüme aldığımı yazıp, sizlere hisse analizi nasıl yapılır anlatacaktım. Yoğunluktan dolayı bir türlü fırsat bulamadım. O arada da onlarca “hocam ne zaman geliyor #sise yazısı?” mesajı ve mention’ı aldım. Hazır bugün Cuma, zamanım da var, bari bu beklenen yazıyı yazayım dedim. Hazırsanız başlıyorum. Hisse analizi nasıl yapılır sorusunu şişe hissesi üzerinden yanıtlamaya çalışacağım.

Şimdi, beni uzun süredir takip edenler bilir. Sade grafiklerin hastasıyım. Ne kadar temiz, o kadar iyi. Önce #sise‘de sadece ve sadece FİYATIN olduğu, yani MUMLARIN olduğu bir grafik açıyorum. Tabi ki haftalık. Şu güzelliğe bakar mısınız:

%title

Samimi söylüyorum, bir ressam resimlere nasıl bakarsa, ben de sadece mumlardan oluşan bu bembeyaz grafiğe öyle bakıyorum. Saatlerce bakabilirim. Ne yapmış, nereden dönmüş, hangi fiyatta takılmış, dibi tepesi neresi. Otur saatlerce sohbet et. Bakın, çoğu Trader “indikatörlerle sohbet etme” hatasına düşüyor. Böyle bir şey olmamalı. İndikatörlerle sohbet edersen, araya üçüncü bir kişi katmış olursun çünkü indikatör zaten fiyattan aldığını sana söylüyor. Sen aradan çıkart indikatörü, fiyatla konuş.

Fiyatla nasıl konuşursun? Tabi ki mumlarla. Fiyatın dili mumlardır. Fiyat ne derse mumlarla söyler. Gölgesi nerede, ne kadar uzun, gövdesinin rengi ne, ne kadar uzun, önceki mum, sonraki mum, mum serisi. Anlamak isteyene kitap yazar. Yani, mumlar bu işin TEMELİDİR. Ne yaparsanız yapın, önce mumları öğreneceksiniz. Trendi, direnci, desteği, fiboyu, formasyonları hep muma göre çizmelisiniz. Neyse, devam ediyorum. Grafiğe RSI ekleyip, destek direnç çalışması yapacağım.

Hisse Analizi Nasıl Yapılır: Destek ve Dirençler

Destek direnç nedir? Fiyatın geçmekte zorlandığı yerler. Alıcının satıcıyı, veya satıcının alıcıyı yendiği yerler. Grafiğe şöyle uzaktan bakın. Nereden dönmüş, nereyi tekrar denemiş geçememiş, nerede fiyat durmuş, yavaşlamış, nerelere temas edip edip zorlanmış. Buyrun, çizdim:

Hisse Analizi Nasıl Yapılır
Hisse Analizi Nasıl Yapılır

Şimdi mesela, en tepedeki gölgenin tepesine neden direnç çizmedim? Soranlar olacaktır. Çünkü fiyat dümdüz gidip, yukarıda gölge bırakıp dönmemiş. Hemen aşağısında zaten zorlanmaya başlamış. Yani asıl direnç aşağıdaki bölge. Bakın işaretledim:

Hisse Analizi Nasıl Yapılır
Hisse Analizi Nasıl Yapılır

Eğer fiyat dümdüz, hiç zorlanmadan gidip, tepede bir gölge bırakıp dönseydi, gölgenin döndüğü yer direnç olurdu. Ancak bu örnekte, direnç biraz aşağıda oluşmaya başlamış. Tam 8 mum, o mavi bölgeye değip geçememiş. Dolayısıyla o uzun gölge bir boğa tuzağı olarak kalıyor.

Hisse Analizi Nasıl Yapılır: Trend

Destek – Direnç’ten sonra başka bir çizgiye geçiyoruz: Trend. En güncel düşen ve yükselen trendleri grafiğe çiziyorum. Grafiğin son hali aşağıdaki gibi oluyor, dikkatle inceleyin. Aşağıdan çok geçmişten bir yükselen trend ve nispeten yeni bir düşen trend.

Hisse Analizi Nasıl Yapılır
Hisse Analizi Nasıl Yapılır

Hisse Analizi Nasıl Yapılır: Hareketli Ortalamalar

Çizime devam, şimdi sıra hareketli ortalamalarda. 50-100-200 haftalık basit hareketli ortalama. Efsane 3’lü. Ekledim grafiğe. Pat diye ne görüyoruz? Tabi ki 200 haftalık ortalamaya değip birden geri zıplayan, yani uzun bir gölge bırakan bir MUM. Daire içine aldım.

Hisse Analizi Nasıl Yapılır
Hisse Analizi Nasıl Yapılır

Çizime devam, gözüm bir de harmonik formasyon görüyor bu grafikte. İsmi Cypher. En sevdiğim harmonik formasyonlardan biri. C ayağının, A ayağından daha yukarıda olduğu tek formasyon. Ufak kural ihlali var, ancak bu konuda biliyorsunuz, hiç bir zaman “kuralcı” olmadım.

Hisse Analizi Nasıl Yapılır
Hisse Analizi Nasıl Yapılır

Şimdi Twitter’daki harmonik formasyon mafyası “C noktası 1.27 olmalıydı, seninki 1.22, bizimla deyılsın!” diye mekanı basabilir, ancak mekanın sahibi benim 🙂 Ben harmonik formasyonlara potansiyel dönüş alanları anlayışıyla bakıyorum. Kurallarım (az da olsa) esnek. “Potansiyel Dönüş Alanı da nedir?” diyen arkadaşlar, İngilizceleri varsa, Harmonik Formasyonlarla birlikte PRZ (potential reversal zone) anahtar kelimelerini aratabilirler. Bayağı bir şey çıkıyor. Ben devam edeyim.

Geçen bahsetmiştim, Elliott’la aram iyi değil, ancak 5’li itki dalgası ve 3’lü düzeltme dalgasını kullanmayı seviyorum. Günlükte de 5’li itki dalgasını aşağıdaki şekilde çizdim. Dolayısıyla 5’li bir düşüş dalgası bitmiş olabilir diye not aldım. Buyrun günlük grafik:

Hisse Analizi Nasıl Yapılır
Hisse Analizi Nasıl Yapılır

Hisse Analizi Nasıl Yapılır: Mumlar

Şimdi sırada ne var peki? Tabi ki, alemin kralı, yani MUM’lar. En iyisini en sona bıraktım. Hemen haftalık grafiğe geçip, son mumlara bir yakın çekim alıyorum. 200 Haftalık grafiğe dokunup, gövdeden daha büyük bir gölge bırakan kırmızı mum.

Hisse Analizi Nasıl Yapılır
Hisse Analizi Nasıl Yapılır

Hemen o kırmızı mumdan sonra, yeşil ve kırmızı mumun içinde başlayıp biten bir Bullish Harami. Ve sonrasında yeşil bir teyit mumu. Peki bu yeşil teyit mumu, başka neyi oluşturuyor? Tabi ki en sevdiğim formasyon, Three Inside Up. Grafik aşağıda:

Hisse Analizi Nasıl Yapılır
Hisse Analizi Nasıl Yapılır

Grafiğe bakın Allah aşkına. Tekniğin dili var ve konuşuyor. Trend var, HO desteği var, Harmonik formasyon var, iki tane mum formasyonu var, gölgeler var, 5’li itki dalgasının 5. ayağı var. Daha ne olabilir? Olumsuz tarafta ne var? Düşen trendin kırılmaması. Şimdi size asıl bombayı söyleyeyim mi? Bu kadar olumlu sinyale rağmen, piyasalar yine de %100 öngörülemez. Sadece eğitimli bir tahmin yapmış olursunuz o kadar. Bu şu demek, fiyat biraz daha yükselir ve düşeni kıramadığı için tepe taklak yeni bir dip yapmaya gidebilir.

Hatta belki haftaya direkt düşerek başlayabilir. Geçenlerde size demiştim ya, “hiç bir analizimin arkasında değilim, analizlerimde iddialı da değilim” diye. İşte kritik nokta bu. Şimdi eğitimli bir tahmin yaptım, eyvallah, çok güzel. Ancak, eğer bu analizimin arkasında fanatik gibi durur ve kendime “abi bu kağıt YÜK-SE-LE-CEK!!” dersem, işe duygularımı katmış oluyorum. Böyle bir şey Profesyonel Trader’lara YASAK! Her şeye rağmen, eğitimli tahminim tutmayabilir, ve #sise haftaya düşebilir.

Fiyatı takip etmekten başka yapacak hiç bir şeyi yok Profesyonel Trader’ın. Kendinizi hiç bir pozisyona şartlamayın. Kaliteli bir teknik analiz çalışması yapın ve fiyatın sizin lehinize gidip gitmediğini takip edin. Gitmiyorsa “yanıldınız!”. Bundan daha normal hiç bir şey yok. Evet, #sise analizi burada bitti. Umarım yükselir. Yükselmezse de canı sağolsun. Bayağı uzattım, yazarken de acayip gaza geldim. Şu an kitap yazmaya başlasam sabaha bitiririm heralde kitabı. Bu teknik analize gerçekten aşığım 🙂 İnsan bu kadar sevdiği bir şeyde mutlaka başarılı olur arkadaşlar, siz de olacaksınız. İyi ki varsınız, selamlar, saygılar, iyi akşamlar!

Not: Bu yazıyı sevdiyseniz sizden iki şey yapmanızı rica edeceğim. Önce bu yazıyı Twitter ve Facebook sosyal medya hesaplarınızda paylaşın, sonra da beni Twitter’da takip edin.

Print Friendly, PDF & Email
Yazılarımı Aşağıdaki Butonları Kullanarak Arkadaşlarınızla Paylaşabilirsiniz:

Yazar: Borsanın İzinden

Diğer Yazıları

7 Comments on “Hisse Analizi Nasıl Yapılır: SISE Hissesi Üzerinden Örnek”

  1. Twitter üstadı denen kişilere acaip gıcık oluyordum. ( Grafik yayınlar adını gizler. Yüzlerce hisse hakkında yorum yapar hangisi tutarsa ben söylemiştim der. Twitter hesabı kullanır fiyat paylaşımlarını instagram stories ten yapar. En ufak bir yorumda trip atar. Eninde sonunda yolu ücretli kurslara çıkar. Kurslarda normalde parasızdır ancak organizasyon şirketi alıyordur vs. vs.) Bu nedenle sizi çok sevdik.

  2. Destek direnç çalışması yaparken 4.45 civarını 3 defa denemiş bir direnç bölgesi var mesela orayı neden çizmiyorsunuz?

  3. Analizi adım adım yaparak detaylı bir şekilde paylaştıktan sonra bunu bir de strateji ile bağlamanız bizim için çok iyi bir örnek. Çok çok teşekkürler.

  4. Eliot Dalga Teorisi’ne göre 3 numaralı dalga en küçük dalga olmamalıdır.
    Saygılarımla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir