Mum Grafiklerine Giriş Ders 1

%title

Arkadaşlar, dostlar, canlar, zincir başlıyor. Size dün bahsettiğim mum formasyonunu değil, önce mum olayının ne olduğunu anlatmam gerek, çünkü temeli sağlam atmadan bina ayakta durmaz. Öncelikle söyleyeyim, bu konuyla ilgili anlatacaklarım yeni şeyler değil, binlerce kişi tarafından daha önce binlerce kez anlatıldı. Borsa ile ilgilenen herkes az çok biliyordur. Yani bu ders mum grafiklerine bir “başlangıç” dersi. Teknik analizde ilerideyseniz bu dersi geçebilirsiniz. Ancak belirtmeliyim ki, daha önce kimsenin anlatmadığı kadar detaylı ve işin içine başka etmenleri de katarak anlatacağım mumları. O yüzden tecrübeliyseniz bile, okumakta yarar var. Yararını göreceğinizi düşünüyorum. Evet, başlıyorum, Neymiş bu mumlar?

Mum grafikleri, herhangi bir hissedeki, emtiadaki veya paritedeki hareketleri görselleştiren finansal grafiklerdir. İngilizce’de Candlestick Charts (Mum Grafikleri) denir. Genelde günlük olarak kullanılır. Ancak isterseniz 1 dk’lıktan aylığa kadar bakabilirsiniz. Bir mum grafik şöyle gözükür:

Türk Hava Yolları şirketinin Günlük Mum Grafikleri
Türk Hava Yolları şirketinin Günlük Mum Grafikleri

Bu mum grafikleri 100-110 yıl önce ilk defa Japonya’da, pirinç borsasında pirinç fiyatlarını analiz/takip etmek için Homma isimli bir Japon tarafından kullanılmış. Homma, pirinç fiyatlarını günlük olarak 4 farklı bilgiyle takip etmeye başlamış. İlk bilgi, ürünün sabahki açılış fiyatı. Gün içinde arz ve talep ile sürekli dalganan fiyatların aynı gün en yüksek ve en düşük nereleri gördüğü ve gün sonunda fiyatın nereden kapandığı da diğer üç bilgi. Bu 4 bilgi ile bir mum oluşuyor.

Mum Grafikleri Renkleri

Her mumun iki rengi var, ya kırmızı olacak, ya yeşil. Kırmızı mum o gün fiyatta düşüş olduysa, yani kapanış fiyatı, açılış fiyatından daha düşükse oluşur. Yeşil mum ise yükselişi gösterir. Yani kapanış fiyatı, açılış fiyatından daha yukarıdadır. Renklerine göre mumlar aşağıdaki şekilde oluşur. Renkli kısımlara gövde, çizgilere gölge (veya kuyruk) denir. Gövde açılış ile kapanış fiyatı arasındaki alandır. Gölgeler ise fiyatın o günkü en düşük veya en yükseğiyle açılış veya kapanış arasındaki farktır.

Mum Grafikleri Görselleştirilmiş
Mum Grafikleri Görselleştirilmiş

Mumların gövde ve gölgelerinin oluşumunu daha iyi anlamanız için aşağıdaki şekilde bir örnek vereceğim. Aşağıdaki mum bir düşüş mumu, kırmızı renkli. Açılış 3.22’den olmuş. Gün içerisinde hisse yukarıya çıkmış ve 3.40’ı görmüş. 3.40 günün zirvesi olmuş.

Mum Grafikleri Görselleştirilmiş
Mum Grafikleri Görselleştirilmiş

Sonra hisse düşüşe geçmiş, en dipte 2.82’yi görmüş ancak oradan dönmüş ve günü 2.90 ile kapatmış. Böylece 3.22 ve 2.90 arası kırmızı kısım GÖVDE’yi oluşturmuş. Yukarıda ve aşağıda ise günün en düşüğüne ve en yükseğine gölge bırakmış.

Mum Grafikleri Ne Anlatıyor?

Peki bu mumlara nasıl anlamlar yüklemeliyiz? İnanın bana, mumlara yüklenecek o kadar çok anlam var ki. Sadece tek bir mumu ele alırsak, günün en yükseği, en düşüğü nerede, gövde ne kadar geniş, gölgeler ne kadar uzun. Hepsi bir anlam ifade ediyor. Üstelik sadece tek bir mum değil, önündeki mumla, ardındaki mumla, hatta önündeki 2-3 mumla birleşip size bir şeyler anlatmaya çalışan mumlar var. Bu kısım biraz ileri seviye. Öncelikle tek bir mum size neler anlatabilir onun üzerinden geçeyim.

Örnek 1. Resmini aşağıda gördüğünüz mumu yorumlayalım. Mum 5.80’den açılmış. İlk saatlerde alıcılar güçlü. Hisseyi 6.12’ye kadar taşımışlar. Burası günün en yüksek noktası. Burada bir şeyler oluyor. Hisseyi elinde tutanlar kar satışı yapmaya başlıyor.

Mum Grafikleri Görselleştirilmiş
Mum Grafikleri Görselleştirilmiş

Alıcılar ve satıcılar burada dengeleniyor. Kar satışları hissenin yükselişini durduruyor. Daha düşük mumlarda (4 saatlik, saatlik, 15 dakikalık mumlarda mesela) hisse yavaşlıyor. Bunu dışarıdan gözlemleyen yeni traderlar fırsat görüyor. Yavaş yavaş satıcılar hisseye giriyor, açığa satış yapıyorlar. Bu dönüşü gören ve hissenin yükselişine geç katılmış traderlar panik oluyor, elindekileri satmaya başlıyor, kimisi az bir karla, kimisi stoplossla işlem kapatıyor. Satışlar artıyor.

Grafiği tekrar bakın, 6.12’den gün içinde sürekli düşüşle günü 5.08’le kapatıyor. Dikkat ederseniz günün en düşüğünden. Neredeyse tüm gün boyunca satışlar artıyor, satıcılar güçlü. Günün neredeyse son anına kadar hisseyi aşağı sürüyorlar. Gün kapanıyor, devreye benim gibi günlük-haftalık kapanış grafikleri bakanlar giriyor. Mesela bu mum gözüme takılıyor. Diyorum ki “ne güzel, yukarıya dönmüş ama ciddi satış gelmiş, günü en dipten kapatmış, satıcılar hala istekli, burada bir fırsat var, satış devam edebilir.”

Bir sonraki günün açılışında piyasayı koklayıp ben de short (düşüş) pozisyonu alıyorum, taa ki aşağıda yeni alıcılar hisseye girene ve hisse dengelenene kadar. Bu macera sürekli bir döngü içinde devam ediyor. Tek bir mum bize neler anlatıyor.

Başka bir örnek. Aşağıdaki grafikteki günlük mum. Kapanış neredeyse açılışla aynı seviyede. Yukarıda ve aşağıda ciddi uzun gölgeler var. Gövde zayıf, çelimsiz. Bu tam bir kararsız mumdur. Macera şöyle başlar: Sabahtan 2.01 fiyatla açılan kağıt satış görür.

Mum Grafikleri Görselleştirilmiş
Mum Grafikleri Görselleştirilmiş

Hisse satışların etkisiyle 1.88’e kadar düşer. Burada daha küçük periyotlardaki mumları (veya indikatörlerini veya kendi stratejilerini) analiz edenler fırsat görür, alıma başlarlar (bunlar genelde daytrader dediğimiz günlükçüler olur.) Hisse yükselir, yükseliş başlayınca başka alıcılar da kervana katılır, yükseliş hızlanır. Gün içi 2.36’yı gören kağıtta günlükçüler kar almaya başlar. Hisse yavaşlayınca herkes kar satışına başlar, paralar cebe atılır. Dönüşü sezenler satış pozisyonu alır, satışlar güçlenir.

Hisse yine döner ve açılışa yakın bir seviyede, 2.12’de kapanır. Bu mum küçük gövdeli, güçsüz, uzun gölgeli bir mumdur. Bir sonraki gün veya periyot için mesaj vermez, bir sonraki mumun yönüne muhtaçtır. Pozisyon alınmaz.

Arkadaşlar, bu konuda çenem düşüktür benim, sabaha kadar yazabilirim. O yüzden burada kesiyorum, bunu “mumlara giriş ders 1” olarak alın, devamı gelecek. Zaten yakın zamanda site üzerinden çok kapsamlı yazılar yazacağım. Okuduğunuz için teşekkürler, “mumlara giriş ders 2”de görüşürüz. O kadar çok detay var ki, öğrendikçe konuya daha hakim olacağınızı düşünüyorum. Eğer bu konuda bir kitap önerisi istiyorsanız, Steve Nison’un Japanese Candlestick Charting Techniques kitabına bir göz atın. Dediğim gibi, bu bir başlangıç dersi, konuyu daha önceden bilenler kusurumuza bakmasın.

Bu dersin devamı, Mumlara Giriş Ders 2 yayında, Aşağıdaki linke tıklayarak ikinci derse devam edebilirsiniz.

%title
Print Friendly, PDF & Email
Yazılarımı Aşağıdaki Butonları Kullanarak Arkadaşlarınızla Paylaşabilirsiniz:

Yazar: Borsanın İzinden

Diğer Yazıları

38 Comments on “Mum Grafiklerine Giriş Ders 1”

      1. Ustad emeğine sağlık müthiş açıklayıcı bir anlatım ben 3 4 aydır ilgileniyorum borsayla bu kadar öğretici bir anlatım ilk kez rastladım. Hakkınızı helal edin faydalandım bu yazıdan teşekkür ederim

  1. Mükemmel yeni başlayan küçük yadırımcılarınnn anlaşılırrr şekilde bizlere faydalı oldunuz tşkkk bende antalyadayımmm yardımcı olabilcemizxx konu olursa yardımcı oluruzzz

  2. Selamlar, aslında mumun gölgelerine bakarak ilk olarak düşmüş mü yoksa yükselmiş mi bunu anlayamayız diye düşünüyorum. Mesela son örneğinizde (yeşil mum) önce düştüğünü söylüyorsunuz ancak ilk önce yükselip tepeyi görüp sonra düşüp sonra da günü artıda da kapatabilir. Bu sizin yazdığınızdan biraz daha farklı yorumlanamaz mı?

  3. Babacım ben böyle bir emek görmedim eline ağzına salık ve hepsini kolay bir şekilde anlatim emeğinize sağlik

  4. merhaba sitenize ilk defa denk geldim ve okumaya başladım borsayı öğrenmek ve bende az da olsa para kazanmak istediğim için yazılarınızı takip etmeye başladım .inanın bu kadar açık net ve anlaşılır şeklilde hiç bir yerde ne bir video nede makale okudum. emeklerinize ellerinize parmaklarınıza sağlık bu ülkenin sizin gibi paylaşımcı ruha sahip güzel insanlara ihtiyacı var.. allah razı olsun ileride bir gün sizin anlatımlarınızdan öğrendiklerim le para kazanırsam sizinle birlikte istanbul boğazının en güzel restorantında oturup sohbet etmek ve yemek yemek isterim… saygılarımla en içten teşekkürlerimi sunuyorum… allah yolunuzu açık etsin…sağlıklı günler üstadım…

  5. Emeğinize, ağzınıza bilginize sağlık. Tam aradığım anlatım tarzı. Konuyu en basitinden başlayıp tarihçesi ile anlatmanız benim aklımda çok daha iyi yer etmesini sağladı. Teşekkür ederim.

  6. Değerli Hocam emekleriniz teşekkürler. Bu anlatımlar bir eğitim setin bile bu kadar özenli değil bizlere öğretmenlik yaptığınız için saolun. Sağlıklı sıhhatli ömrünüz olsun.

  7. Değerli hocam selamlar.Bir ders bu kadar açık ve anlaşılır anlatılır.Emeklerine sağlık.Çok Teşekkürler

  8. gercekten çok özel bilgiler inşallah özellikle bana ışık olur kulaktan dolma bilgilerle çok para kaybettim…

  9. Merhaba,
    Yazınızla beraber ilk kez grafikli bir teknik analiz anlatımını okumuş oldum. Blogunuz oldukça öğretici
    Bu sadelikte teknik analizi anlatan yabancı bir yazı dizisine denk geldiyseniz paylaşır mısınz?

  10. Merhaba.Öncelikle emeğinize sağlık.
    Bir konu hakkında sizden yardım talep edeceğim.Renk körleri kırmızı ve yeşili ayırt etmekte oldukça zorlanır.Biliyorum ki; bu 2 renk borsa literatüründe sıklıkla kullanılıyor ve kabul görmüş bir durum.
    Çalışmalarınızda farklı renkler kullanma şansınız olabilir mi
    Teşekkür ederim.

  11. bildigim herseyi unutup sifirdan baslamaya karar verdim son yedigim tokattan sonra, hakkimizda hayirlisi.. 🙂
    emekleriniz icin tekrar tesekkurler..

  12. Ne kadar güzel anlatmışsın. Mum grafiği ile ilgili bir sürü kaynaktan sonra, beni tatmin eden senin yazıların oldu. İşi sevmek ve anlatmak böyle olsa gerek. Çok teşekkür ederiz.

  13. 2 yıldır twitterda takip etmeme rağmem bir türlü derslere başlayamadım. Sadece twitterda paylaşmış olduğunuz açıklamalı hisse analizlerinizle bayağı yol katettim. Ordan öğrendiklerimle güzel işlemler yaptım. Bugün bir başlangıç yaparak kalan eksiklerimi de tamamlayacağım inşallah. Karşılıksız emekleriniz için teşekkür ederim, Allah razı olsun!

  14. Teşekkürler İbrahim üstad gerçekten bize faydalı bilgiler verdiğiniz için eksik olmayın severek takip ediyorum üstad ?

  15. Bir kaç aydır sitenizi takip ediyorum. Muhtemelen bir teknik analiz kavramını araştırırken keşfettim buraları. Diğer herkese şunu tavsiye ederim: Eğer kripto işleriyle uğraşıyorsanız bu işleri eskiden beri, yıllarını borsaya vermiş, gerçek deneyimin vücud bulmuş hali arkadaşlardan öğrenin. Yeni yetme youtuber’lardan öğrendim sanırsınız ama öğrenemizsiniz. Burası öğrenmek için çok ideal yer.

  16. Kral ellerine sağlık. Benim gibi işin başında olanlar için çok güzel bir yazı. Tabiri caizse mala anlatır gibi anlatmışsın. Tamda aradığım içerik çok sağol…

  17. Öyle güzel anlatmışsınız ki ben hayatımda böyle yalın bir dil kullanıp da bu kadar güzel borsayı analiz eden kimseyi görmedim duymadım bilmiyorum sizi tebrik ederim değerli hocam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir