Mum Formasyonları Ders 3: Harami Formasyonu

Arkadaşlar, herkese merhaba. Bu haftaki dersimiz Mum Formasyonları: Harami Formasyonu. Mumlara Giriş ve Mum Formasyonları derslerimin öncekilerini okumadıysanız yukarıdaki menüden Mumlar / Mum Formasyonları kısmını bulup diğer yazılarımı mutlaka okuyun, temel olmadan bu dersler ağır gelebilir, ancak temeliniz olmalı ki üzerine güzel bir bina inşaa edelim.

Evet, bu haftaki mum formasyonumuzun adı Harami. Harami Japonca’da “Hamile Kadın” anlamına geliyor. Bu formasyon iki mumlu bir dönüş formasyonu. Yani geçmişinde mutlaka düşüş veya yükseliş trendi olmalı. Trend sonlarında oluşmalı. Bu şart.

Dolayısıyla iki farklı senaryo için iki farklı Harami’miz var. Yükseliş trendlerinin sonunda oluşan bir “Bearish (Ayı) Harami” ve düşüş trendlerinin sonunda oluşan bir “Bullish (Boğa) Harami”. Aşağıda ikisinin de resimleri var, diğer maddeye geçmeden inceleyin.

Harami Formasyonu
Harami Formasyonu

Gördüğünüz gibi, iki mumdan oluşan bir dönüş formasyonu. Renkler mutlaka zıt olmalı. Yani düşüş trendindeyken bu formasyon oluşuyorsa, ilk mum Kırmızı, ikinci mum yeşil olmalı. Yükselen trendin sonunda ise ilk mum yeşil, ikinci mum kırmızı olmalı.

Bu mumun en önemli kısmı ise şu: ikinci mumun gövdesi mutlaka ilk mumun gövdesinin içinde olmalı. Yani ilk mum, ikinci mumu yutmalı. Biliyorsunuz, bir önceki Engulfing Formasyonda tam tersiydi, ikinci mum, ilk mumdan daha güçlüydü ve yutuyordu.

Bu formasyonda ise ikinci mum daha güçsüz, daha kararsız olmalı. O kadar kararsız ki, ilk mumun ne üstüne çıkabiliyor, ne altına inebiliyor. Mesela aşağıda bu formasyonun oluştuğu bir düşüş trendi örneği görebilirsiniz:

Harami Formasyonu
Harami Formasyonu

Gördüğünüz gibi, üst üste gelen kırmızı mumlardan sonra oluşan mum yeşil bir mum. Bu mumun hem gövdesi, hem gölgeleri bir önceki mumun içinde. Herhangi bir ihlal yok. Dolayısıyla bu bir Boğa Harami formasyonu. Yani dönüş sinyali.

Aynı şekilde, aşağıda bir de yükseliş trendinin sonunda oluşan bir Ayı Harami göreceksiniz. Yine yükselen yeşil mumlardan sonra son mum kırmızı ve bir önceki mumun sınırlarının içinde. Dikkatlice inceleyin.

Harami Formasyonu
Harami Formasyonu

Peki bu formasyonun psikolojisi ne, yani neden bu mum bir dönüş ihtimalini işaret ediyor? Bu mum, uzun süren bir düşüş/yükseliş trendinden sonra piyasa oyuncularının dinlendiğine, karar verme seviyesine geldiğini gösteriyor.

Kağıtta uzun süren bir düşüş trendi olduğunu düşünün. Elinde kağıt olan herkes satış yönünde, kademelerde alıcı yok, zarar edenlerin stopu çalışıyor, açıkçılar satışa yükleniyor, düşüş o kadar güçlü ki, alıcılar fırsat göremiyor kağıtta.

Sonra bir bakıyorsunuz, bir sonraki hafta bir Boğa Harami oluşmuş. Yani bir önceki kırmızı mumun sınırlarının içinde oluşan bir yeşil mum. Bundan ne anlarsınız? Alıcılar gelmiş, bu fiyat seviyelerinde fırsat görülmüş. Kademeler dolmuş. Satıcılar yavaşlamış.

İşte alıcıların güçlenmesiyle bu yeşil mum oluşmuş ve dönüşün (yükselişin) başlama ihtimali oluşmuş. Bundan sonrası eğer risk seviyorsanız hemen, sevmiyorsanız bir yeşil teyit mumu daha bekleyip pozisyona girmek. Şimdi bir kaç gerçek zamanlı örnek vereyim.

Harami Formasyonuna Örnekler

Aşağıdaki kağıt #gedza kağıdı. Dikdörtgen içine aldığım formasyon Boğa Harami formasyonu. Dikkat edin, bir önceki güçlü kırmızı mumun içinde oluşan yeşil yükseliş mumu. Sınırlar aşılmamış. Sakin, çok agresif olmayan bir mum. Sonrası yükseliş başlamış.

Harami Formasyonu
Harami Formasyonu

Bir başka örnek #konya. Aynı şekilde bir önceki haftanın mumunun içinde oluşmuş, trendin tam tersi renkte (yeşil) bir mum. Sonrasında yükseliş başlamış. Şimdi bir de tam tersine, yani yükseliş trendinin sonunda oluşan Ayı Harami’ye örnek verelim.

Harami Formasyonu
Harami Formasyonu

Kağıdımız #isdmr. Gördüğünüz gibi, yükseliş trendinin tepesinde kırmızı bir harami oluşmuş. Önemli olan gölgelerinden ziyade, mumun gövdesinin yutulması. Ama eğer bir mum gövdesi ve gölgesiyle tamamen önceki mumun içindeyse daha güzel.

Harami Formasyonu
Harami Formasyonu

Evet, grafiklerle de örnek verdik. Şimdi diğer notlara geçelim. Bu formasyon bir dönüş formasyonu da olsa, Engulfing Formasyonuna göre teyide daha muhtaç bir formasyondur. Dolayısıyla oluşacak bir teyit mumu ile pozisyona girilebilir. Formasyon direnç-destek noktalarında, fibo düzeltmelerinde veya 50-100-200 gibi önemli ortalamalarla temasta oluşursa daha güvenilir olur. Bunu takip etmeyi unutmayın. Ne kadar çok dönüş sinyali, o kadar güçlü dönüş.

Bazı kaynaklarda “ikinci mumun rengi ilk mumdan farklı olmak zorunda değil” denir ancak ben mutlaka farklı olmasını arıyorum, daha garanticiyim. Size de aynısını öneririm.

Arkadaşlar, sizlerle paylaştığım üçüncü mum formasyonu dersinin sonuna geldik. Sabırla okuduğunuz için teşekkür ederim. Umarım yararlı olmuştur. Yine bulduklarınızı benimle paylaşın, üzerinde konuşalım. “Bu yazdıklarının mutlaka karşılığı olmalı hocam” diyorsanız formül basit, aşağıdaki paylaş butonlarını kullanarak bu yazıyı ve internet sitemi olabildiğince fazla kişiye ulaştırın yeter. Harami Formasyonunun İngilizce bir anlatımını bu siteden de bulabilirsiniz. Selamlar, saygılar.

Bu dersin devamı, Mum Formasyonları Ders 4: Hammer ve Varyasyonları yayında, Aşağıdaki linke tıklayarak ikinci derse devam edebilirsiniz.

Print Friendly, PDF & Email
Yazılarımı Aşağıdaki Butonları Kullanarak Arkadaşlarınızla Paylaşabilirsiniz:

Yazar: Borsanın İzinden

Diğer Yazıları

13 Comments on “Mum Formasyonları Ders 3: Harami Formasyonu”

  1. öngörü ve tahminlerimizi destekleyecek, bilimsel çalışma içeren verilere dayanan bu çalışmanız, dediğiniz gibi oldukça emekli bir hizmetin ürünü.
    Muhatap olanlar için büyük faydalar içerdiği muhakkak.
    Ayırdığınız zaman, verdiğiniz emek için teşekkür ederiz.

  2. Bu işi bilmeyip öğrenmek isteyenler için bu kadar yalın anlatım grafiklerle örnekleme. BİLGİ+TEKNİK+EMEK+BAŞARI=BORSANIN İZİNDEN teşekkür ederim. SAYGILAR.

  3. Emeğine sağlık değerli hocam çok açıklayıcı anlatıyorsun elimde ki teknik analiz kitaplarını bir kenara attım resmen.

  4. Hocam bu kadar net bu kadar tane tane yazarak ve okuyucuyu sürükleyerek anlatmak extra bir başarı emeklerinize sağlık

  5. harika yazılar hepsi.Müthiş bir anlatım tekniği.Emeğinize sağlık.Yazılarınızı konuya meraklı dostlarımızla sürekli paylaşıyoruz.Teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir