Stop Nereye Konmalı? LKMNH – Açıklamalı Anlatım

%title

Dostlar herkese iyi akşamlar. Normalde sizlere bu akşam, daha önce alıp sattığım ve iyi kazandığım bir hisseyi neden aldığımı, hangi teknik gerekçelere göre portföyüme dahil ettiğimi yazacaktım. Ancak sizlerle öğleden sonra yaptığım sohbette farklı bir öneri geldi. Daha önce sayısız kez “açıklamalı hisse analizi” yaptım. Hepsi sitede duruyor. İsteyen ŞURAYA TIKLAYARAK hepsini görüp, tekrar tekrar okuyabilir. Bu sefer bazı arkadaşlar dedi ki, “hocam neden aldığını boşver, neden sattığını yaz, stop nereye konmalı fikir ver”. Fikir aklıma yattı. Ben de bu zinciri buna ayırdım. Stop nereye konmalı ondan bahsedeceğim.

Yani bu zincirde, geçmişte alıp, kar edemeden sattığım, yani stop olduğum bir kağıdı masaya yatıracağım. Böylece bir hissede hangi kriterlere göre tedirgin oluyorum, hangi kriterlere göre stop oluyorum, stop nereye konmalı hangi kritere göre belirliyorum onları tartışacağız.

Öncelikle, daha önce sık sık yazdığım şeyi tekrarlamak istiyorum. Trade bir iş koludur. Profesyonel bir iş alanıdır. Nasıl ki siz bir cafe açıyorsunuz, bazen dolup taşıyor, iyi para kazanıyorsunuz. Bazen kimse gelmiyor, başabaş kapatıyorsunuz. Bazen de hiç müşteri gelmediği gibi, alacaklılar geliyor, borcunuzu ödemek zorunda kalıyorsunuz. O gün işletmeniz eksi basıyor. Yani zarar ediyorsunuz. Trade de aynı bu şekilde. Bu işte kazanmak kadar normal, hatta beli daha normal bir şey var, o da kaybetmek.

Amaç burada “kaybetmeyen trader” yaratmak değil. Amaç burada, daha az kaybedip, daha çok kazanan trader yaratmak. Nasıl? Risk/Para yönetimiyle, sistemle, disiplinle, stop olmakla, trader psikolojisiyle. Yani, kim ki size “ben hiç kaybetmiyorum” diyor, ondan uzaklaşın. Eğer aklınızda da “ben hiç kaybetmeden becereceğim bu işi” cümlesi dolaşıyorsa, kovun. Bu işte kazançla kayıp kardeştir. Olay bunları dip toplamda artıya geçecek şekilde yönetmek.

Evet, şimdi başlayalım isterseniz. Hissemiz Lokman Hekim. Nam-ı Diğer #lkmnh. Bu hisseyi geçtiğimiz senelerde çok defa aldım sattım. Bazısında kazandım, bazısında kaybettim. Şimdi sizlere son alışımı ve zararla stop oluşumu paylaşacağım.

Önce hisseyi neden aldığımı yazıp, sonrasında da neden sattığımı ekleyeceğim. Öncelikle, temiz grafiği aşağıya bırakıyorum. Dikkat! Grafik Tradingview’in özelliği ile geriye sarılmıştır. Hisseyi aldığım gün 28 Ocak 2019 Pazartesi. Ekranda en son 21 Ocak 2019 mumu var. Buyrun:

Stop Nereye Konmalı
Stop Nereye Konmalı

Alışık olduğumuz üzere, tertemiz bir ekran, sadece fiyat var. Fiyatın da dostu mumlar. Yani fiyat bizlerle mumlar aracılığıyla konuşur. Mumlar bize ne söyler? İlgili periyodun (bu örnekte haftalık) açılış, kapanış, en düşük ve en yüksek fiyatlarını. Doğru bir analiz için elinizde en net veri budur. Bu veri dışındaki her veri manipüle edilebilir. Dolayısıyla, takım çantamızın en güvenilir veri seti bu 4 bilgidir. Fiyattan onlarca indikatör üretilebilir, üretilmiştir, ancak hepsinin kaynağı fiyattır.

Şimdi devam edelim, grafikte ne görüyoruz? Uzun süredir düşen bir fiyat. Sürekli yeni düşük dipler ve yeni düşük tepeler yapıyor. Bu bir düşüş trendi tanımıdır. Dolayısıyla, bu grafiğe ilk önce bir düşen trend çizmeliyiz. Buyrun:

Stop Nereye Konmalı
Stop Nereye Konmalı

Gördüğünüz gibi, düşen trendimiz temiz, fiyat kendini trendden kurtarmış. Ancak bu yeterli mi? Asla. Grafiğimizi biraz geliştirelim. Her türlü trendde, düşen veya yükselen, hemen bir paralelini çizip, bir trend kanalı oluşturabiliyor musunuz ona bakın. Yani, şu örnekteki gibi:

Stop Nereye Konmalı
Stop Nereye Konmalı

Devam edelim. Şimdi, biraz destek direnç çalışalım. Siz 3-4 tane bulabilirsiniz destek direnç. Ancak ben şu aşamada en çok işimize yarayacak olan tek desteği çizdim aşağıya. Gördüğünüz gibi, 4.05, fiyatı neredeyse 5-6 kere tutmuş. Aşağıya salmamış. Buyrun:

Stop Nereye Konmalı
Stop Nereye Konmalı

Bu bir sinyal midir? Hem de nasıl. Çok güzel bir sinyaldir. Tertemiz bir sinyaldir. Fiyat burayı denedikçe kıramamış, dolayısıyla, destek her defasında daha çok güçlenmiş. Attık bunu da cebe. Çizime devam. Sırada ne var?

Hareketli Ortalamalardan devam edelim. Her zamanki gibi, üç adet hareketli ortalamayı attım grafiğe, 50-100 ve 200’lük basit ortalamalar. Her grafiğimde genellikle sadece bunları kullanırım. Bana yeterince güçlü sinyaller verdiğini düşünürüm. Buyrun:

Stop Nereye Konmalı
Stop Nereye Konmalı

Biliyorsunuz ama, tekrarlamakta fayda var. Turuncu 200’lük, Mavi 100’lük, Kırmızı 50’lik ortalama. En sevdiğim ortalama ise Turuncudur, yani 200’lük. Özellikle 200 haftalık ortalama, ortalamaların KRALIDIR. Burada gördüğünüz gibi, fiyat oradan sekmiş. Öncesine bakarsanız, fiyat daha önce de 200’lük ortalamadan sekip yukarılara zıplamış. Teknik analiz de zaten tarihin tekerrürünü kullanma sanatıdır. Dolayısıyla, yine diyoruz ki, “200’lük ortalama çalışabilir”. Attık bunu da cebe.

Ne kaldı geriye? RSI ve Hacim. RSI’da bir pozitif uyumsuzluk mevcut. Hacim ise son haftalarda gözle görülür bir şekilde artmış. Aşağıya bıraktım grafiği. Bunları da olumlular hanemize yazabiliriz. Şimdi devam edelim, asıl mevzuya gelelim, yani mumlara, yani fiyata.

Stop Nereye Konmalı
Stop Nereye Konmalı

Son haftanın mumu düşen trendden kurtulmuş, önceki üç haftada flama bırakmış, flamayı da kırmış, 200’lük ortalamanın gücüyle yukarıya doğru iyi bir atılım yapmış. Hani hep aradığım “hacimli, ivmeli, güçlü mum” var ya. İşte tam olarak bu. İnceleyin:

Stop Nereye Konmalı
Stop Nereye Konmalı

Yani, esasen, benim açımdan bu hisseyi bir sonraki haftanın ilk Pazartesi’si almak için tüm şartlar yerinde. Ben ne yaptım? Aldım tabi ki. Tam 28 Ocak 2019’da, Pazartesi açılış sonrası, 4.95’ten bu hisseye girdim. Sonrasında da haftalık takibe başladım. Stop olmam için birden fazla kriterim var, ancak bu aralar, Swing Trade’lerimde sıklıkla kullandığım kriterim şu: İki hafta üst üste gövdeli, kararlı düşüş mumu. Dojiler sayılmaz. Güçsüz, çelimsiz, gölgeli mumlar da sayılmaz. Eğer güçlü iki kırmızı mum görürsem satarım.

Stop Nereye Konmalı: Günlük Takip

Tabi, takip edenler biliyor, kritik yerlerde günlüğe geçme kuralım da var. Yani fiyat çok kritik bir dirence geldi, veya 200 haftalık’a çarptı kafayı, veya harmonic D’ye geldi veya önemli bir fibo seviyesine geldi vesaire. Günlüğe geçip öyle takip ediyorum. Ancak son zamanlarda bu kuralı tekrar katılaştırdım. Yani haftalık takipte inatçı olmaya başladım. Günlük attan erken indirebiliyor. Haftalığın verebileceği maksimum zararı göze alarak, haftalık kapanışları beklemeye çalışıyorum. Neyse, hisseden devam.

Hızlıca iki hafta sonraya getiriyorum grafiği. İki kere üst üste kırmızı mum bıraktı. Grafiği aşağıda. Yani, alır almaz direkt zarar. Ancak bu iki kırmızı mumdan etkilenmemiş olacağım ki, o tarihlerde satmamışım. Neden satmadığımı da anlayabiliyorum aslında.

Stop Nereye Konmalı
Stop Nereye Konmalı

Çünkü satmam için, beni ikna edici bir kırmızı mum görmem lazım. Yani ivmeli, güçlü düşüşü gösteren, gövdeli bir kırmızı mum. Aşağıda da görebileceğiniz gibi, bu iki mum, ilgili tanımı karşılamıyor. Dolayısıyla, 2 haftalık kırmızı mumdan sonra bile tutmuşum.

İki hafta daha ileri sarıyorum. Bizim kırmızı mumlardan sonra iki tane güzel yeşil mum gelmiş. Hafta kapanışı 5.43. Kabaca %10 kardayım. Keyfim yerinde, taşımaya devam. Son haftanın mumunun sağlam, güzel bir marubozu olmasından dolayı, tedirginliğim geçmiş.

Stop Nereye Konmalı
Stop Nereye Konmalı

İki hafta daha ileri sarıyorum. Aa, ne var orada? Yukarıda bir spinning top bıraktıktan sonra (yeşil mum), çok sağlam bir ivmeyle, yaklaşık %11 düşen bir haftalık kırmızı mum. İşte bu benim için ilk ciddi sinyal. Ters giden bir şeyler var.

Stop Nereye Konmalı
Stop Nereye Konmalı

Bir hafta daha ilerletelim grafiği. Sağlam bir düşüşten sonra, son iki gün toparlayan hisse, haftalıkta bir dragonfly doji bırakmış. Yani, umut hala var diyor. Bir hafta daha tut diyor. Bu mum yerine sağlam bir düşüş mumu daha gelseydi elveda demiştik, şimdi tutuyorum. Devam.

Stop Nereye Konmalı
Stop Nereye Konmalı

Bir hafta daha ve evet, işte kağıda elveda dediğim son hafta. Gördüğünüz gibi, Pazartesi GAPLİ YUKARIDAN AÇIP, tüm hızıyla, önceki mumu da yutacak şekilde aşağıya düşen bir Bearish Engulfing, yani Yutan Ayı mumu. İnceleyin:

Stop Nereye Konmalı
Stop Nereye Konmalı

Normalde, gapsiz direkt düşse de satacaktım ama, bir de bearish engulfing gelince, bundan daha iyi bir sat sinyali olamaz benim için. Ne yapıyorum? Diyorum ki, “ibo tamam, Pazartesi piyasalar açılınca satıyorsun kağıdı”. Pazartesi, yani 1 Nisan 2019’da, fiyat daha aşağıdan açılmış, açılışta kağıdı satmışım. Excel tabloma bakıyorum, 4.50’den okutmuşum. 4.95’ten girdik, 4.50’den sattık. %9’luk bir zarar. Aslında, fiyatın bulunduğu yer itibariyle belki hala potansiyeli vardı.

Çünkü bir önceki yükselişin fibo düzeltme seviyesindeydi, hala 200 haftalık ortalamanın üstündeydi. Yani eğer kağıtta durmak için bahane arasaydım, çok sağlam bahaneler bulurdum. Ancak iki haftalık sağlam kırmızı mum, hiç bir bahaneye yer bırakmadan sat sinyalidir bende.

Sattım ve hikayem bitti. Peki kağıdın hikayesi nasıl gelişmiş? Kağıt sonraki haftalarda düşüşüne devam ederek 3.17’lere kadar inmiş. Yani taşısaydım, %35’e kadar içeri girebilecektim. Sonrasında ise devasa bir ralliye başlamış. Şu an 9.15 fiyat.

Stop Nereye Konmalı
Stop Nereye Konmalı

Diyeceksiniz ki, “abi tutsaydın parayı ikiye katlamıştın”. Eyvallah ama, %35’e kadar düşüşün psikolojisini nasıl yöneteceksin? Paranı bağlamışsın içeriye, ekrana baktıkça kafayı yersin, herkes uçar kaçar, kazanan kazanana, sen zarar çıksın diye beklersin. Keyfin kaçar, lanet olsun dersin. Borsadan soğursun. O yüzden, stop candır. Sonra yükseliş sinyali görünce tekrar girersin. Buna giremesen bile, başka kağıda girersin. Burada beklediğin kadar bir de fırsat maliyeti kaçırıyorsun. Unutma.

Evet arkadaşlar, yine uzun bir zincir oldu, ama iyi oldu. Dinleyen, okuyan herkese teşekkürler, gözleriniz dert görmesin, her Trader kaybeder, amaç kaybı iyi yönetmek, unutmayın. Winning more by losing less. Yani, daha az zarar ederek, daha çok kazanacağız. İyi akşamlar. Yazılarımı beğeniyorsanız, sizlere bir şeyler kattığımı düşünüyorsanız lütfen toz alarak destek olun, aşağıdaki sosyal medya butonlarından yazılarımı paylaşın. Bol kazançlar.

Print Friendly, PDF & Email
Yazılarımı Aşağıdaki Butonları Kullanarak Arkadaşlarınızla Paylaşabilirsiniz:

Yazar: Borsanın İzinden

Diğer Yazıları

10 Comments on “Stop Nereye Konmalı? LKMNH – Açıklamalı Anlatım”

  1. Süper yazı emeğine sağlık, ve bir sorum var, ilk andan itibaren 50 günlük 100 günlüğü aşağı doğru kesiyor olmasını önemsemek gerekir mi? Ben buna bakıyorum ve yukarı kesmesini tercih ediyorum mesela.

  2. Hocam elinize sağlık yazı için. Bir şey sorabilir miyim? Bearish Engulfing 18 mart haftası oluşuyor ve siz 1 nisan da sattım diyorsunuz. 25 mart haftası niçin tuttunuz kağıdı?

    Saygılarımla,

  3. Gerilim filmi izler gibi takip ettim. Her şey pozitif gözükse bile sürpriz olabiliyor, bunu çok iyi anlatan bir yazı olmuş. Stoploss is the king!

  4. hocam yazılarınız çok güzel. ama sosyal medyada bu yazıları paylaşınca arkadaşlar görünce ne diyor biliyor musun
    “””waay adamda para var borsaya giriyor. adama bak müslümanım diyor borsa oynuyor”””
    gibi birçok nedenden paylaşmıyorum. eminim ki bu ve benzeri nedenlerle paylaşım yapmayan nice insan var. senin tweet lek 1K like alıyorsa emin ol 10 K beğeniyordur ama bu gerekçelerle paylaşmıyor.

    emekleriniz takdir ediyorum.

  5. Hocam merhabalar,
    Düşen trendi kırdıktan sonra sağlam girişler için pullback yapmasını beklememiz gerekmiyor mu ?

  6. Emeğinize sağlık. Bir de “toz almayı” anlatsanız da arada ben de “Toz Alsam” .
    ::)) Teşekkürler…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir