Break of Structure veya Market Structure Break Nedir?

%title

Herkese merhaba. Yeni hafta, yeni bir yazıyla beraberiz. Size biraz Price Action ve onun önemli konseptlerinden olan Break of Structure (veya Market Structure Break) anlatacağım.

Son zamanlarda gittikçe popüler olan Price Action disiplinin de kendine ait bir terminolojisi var. Bu terminolojinin bir kısmı yıllardır kullanılan ve klasik teknik analiz ile bol bol iç içe geçmiş terimlerden oluşurken, bir kısmı yeni nesil traderlar tarafından sonradan türetilmiş ve konuyla ilgili Traderlar tarafından da karşılık bulmuş bazı yeni terimlerden oluşuyor.

BoS’lar, Equal Low/High bölgeleri, Imbalance’lar, Fair Value Gap’ler ve diğer tüm teknik terimler kafa karıştırıcı gibi gözükse de, aslında her birinin klasik teknik analizle benzer tarafı oldukça fazla. O yüzden Price Action öğrenmeye niyetlendiyseniz tüm bu terimsel bombardımandan sakın korkmayın, öğrenmeye devam edin. Belli bir zaman sonra tüm terimler kafanızda oturacaktır.

Ana konuya geçmeden önce belirtmem gerekir ki, Price Action’ın ve tüm bu terminolojinin detaylı ve adım adım anlatıldığı profesyonel bir eğitim Atölyemizde hali hazırda var. Eğer bu işin içinde yıllarını harcamış tecrübeli bir rehber-eğitmenden, benden derli toplu bir eğitim alıp aynı zamanda zaman da satın almak isterseniz o eğitimimize de şuradan bir göz atın.

Ancak zamanı veya bütçesi olmayanlar için de, burada da en azından bu konseptin önemli birkaç terimini açıklamak istiyorum.

Bu yazımda size önemli Price Action konseptlerinden biri olan Break of Structure’ı ya da başka bir ismiyle Market Structure Break’i anlatacağım. Price Action öğrenirken bu terimlerle ve özellikle kısaltmalarıyla bolca karşılaşacaksınız. Kısaltmaları BoS ve MSB.

Peki, nedir bu Break of Structure veya diğer bir ismiyle Market Structure Break? Direkt Türkçeye çevirerek başlarsak aslında kafaya biraz oturacaktır, en azından bir kapı açılacaktır. Bu terimlerin Türkçesi direkt çeviriyle şöyle: Yapının Kırılması ve Market Yapısının Kırılması.

Market yapısının kırılmasının ne demek olduğunu anlayabilmek için, önce market yapısını öğrenmemiz gerekir. Market dediğimiz piyasa, alıcıların oluşturduğu taleple, satıcıların oluşturduğu arzın sürekli savaştığı ve bu savaşın sonucunda oluşturduğu dalgalardan ibarettir. Dalgalarla ilgili çok detaylı bir yazıyı şurada yazmıştım, okumanızı öneririm.

Ne dedik? Piyasa yukarıya, aşağıya veya yataya doğru giden çeşitli dalgalardan oluşur. Bu dalgalar da Boğa Piyasası, Ayı Piyasası ve Testere Piyasası gibi üç farklı market yapısı oluştururlar. O zaman market yapısı dediğimizde üç şey anlayacağız:

  1. Market Yapısı BOĞA
  2. Market Yapısı AYI
  3. Market Yapısı TESTERE (Konsolidasyon veya Range)

Bu market yapısını anlamak aslında oldukça basit.

  • Eğer fiyat her defasında yeni yüksek bir tepe ve yeni yüksek bir dip yapıyorsa, yani yukarı doğru zigzaglarla yükseliyorsa, bu market yapısı BOĞA’dır.
  • Eğer fiyat her defasında yeni düşük bir dip ve yeni düşük bir tepe yapıyorsa, yani aşağı doğru zigzaglarla yükseliyorsa, bu market yapısı AYI’dır.
  • Eğer fiyat yukarı veya aşağı anlamlı bir zigzag yapısı çizmiyor da, yataya doğru eşit veya iç içe dalgalarla ilerliyorsa, bu market yapısı TESTERE’dir. Yani Konsolidasyondur. Yani, RANGE’dir.

Dediğim gibi, bu konuyla ilgili çok detaylı bir yazıyı şurada burabilirsiniz. İsterseniz önce o yazıyı okuyun, sonra buradan devam edin, çok daha yararlı olacaktır.

Şimdi, market yapılarını az çok anladık. Peki BREAK of Structure veya Market Structure Break ne demek? Bu aslında çok basit. Fiyatın içinde bulunduğu güncel bir market yapısını BOZMASI anlamına gelir. Bir fiyat, bir market yapısını nasıl bozar? Eğer market BOĞA ise, fiyat YENİ BİR YÜKSEK TEPE YAPAMAZSA VE DÖNÜP AŞAĞIDAKİ YÜKSEK DİBİ KIRARSA MARKET YAPISI BOZULUR.

Yani tam olarak şöyle:

Break of Structure Nedir?
Break of Structure Nedir?

Gördüğünüz gibi, fiyat yeni bir yüksek tepe yapamadan, dönüp son dibi de aşağı kırarak yeni bir düşük dip yapıyor. İşte, bu düşük dibi yaparken aşağı doğru kırılan önceki HL bölgesi (kırmızı dikdörtgenin olduğu bölge) bir BoS-MSB bölgesi. Çünkü bu aşağı doğru kırılım tüm market yapısını BOĞA’dan NÖTR bir hale çeviriyor (henüz AYIYA çeviriyor demek için erken). Dolayısıyla bu kırmızı bölge, ileride fiyat için artık ÖNEMLİ BİR DİRENÇ SEVİYESİ olacak. Yani, fiyat oraya geldiğinde, oranın yukarısına geçemeden satış yeyip aşağı doğru devam edecek. Yani bu bölge önemli bir ARZ bölgesi, önemli bir SUPPLY bölgesi, önemli bir SELL bölgesi:

Break of Structure Nedir?
Break of Structure Nedir?

Aynı şekilde, bunun tam tersi de geçerli. Yani, piyasa bir ayı piyasasındayken, fiyat son düşük tepeyi yukarı doğru kırar ve gidip yeni bir yüksek tepe yaparsa, kırdığı bu son düşük tepenin yatay seviyesi bir BoS, bir MSB bölgesi olmuş oluyor. Bu da fiyat için oranın artık önemli bir talep bölgesi, önemli bir DEMAND bölgesi, önemli bir BUY bölgesi olduğunu gösteriyor:

Break of Structure Nedir?
Break of Structure Nedir?

Gördüğünüz gibi, Break of Structure mevzusu aslında piyasanın bir süredir devam ettiği rutin dalgalanmalarından FARKLI BİR FİYAT AKSİYONUNA girişmesiyle ortaya çıkıyor. Yani Price Action, bize “bu defa farklı bir şeyler oluyor” diyor. Her defasında yeni bir yüksek tepe ve yeni bir yüksek dip yapan fiyat, BU DEFA BUNU YAPAMIYOR.

Aynı şu yazıda verdiğim örnek gibi, 10 yumurta 2 yıldır 10 lirayken, bir sabah uyandığınızda 10 yumurtaya artık 12 lira veriyorsanız, bir şeyler değişmiştir. Ne değiştiğinin pek önemi yok, enflasyon artmıştır, tavuk sayısı azalmıştır, yumurta arzı sorunludur, lojistik problemler vardır, ekonomiler küçülüyordur, işsizlik vardır vesaire. Ancak fiyat değişmiştir, PA Trader’ları olarak tek ilgilendiğimiz şey fiyatın artık değişmesidir, yani “normal” artık bitmiştir, yeni bir şeyler olmaktadır.

Break of Structure veya Market Structure Break Mevzusunun Özeti

Konuyu özetlemek gerekirse, fiyat bir süredir devam ettiği döngüyü kırıp yeni bir döngü yaratırsa, döngünün kırıldığı yer önemlidir. O bölge artık önemli bir arz veya talep bölgesi olarak çalışmaya adaydır. Duruma göre orada BUY veya SELL emirleriyle pozisyon alıp fiyat hareketini paraya çevirebilirsiniz.

Break of Structure’ın çok farklı senaryoları, çok farklı varyasyonları var. Bunların bir kısmı gayet haklı, bir kısmı ne yazık ki yeni yetme PA Traderlarının reputasyon kasmak ve paralı gruplarına adam çekmek için kendi uydurdukları, temeli olmayan şeyler. O yüzden hangisi doğru, hangisi yanlış bilmek kolay değil. Ancak temeli yukarıda anlattığım gibi. Siz kendi tecrübenizle harmanlayıp en ideal kullanım şeklini bulup ilerleyebilirsiniz. Tüm trading tarzlarında olduğu gibi Price Action’da da backtest önemli. Önce öğrenip, sonra bol bol backtest yapıp sistem kuracaksınız, sonra da reel trading’e başlayacaksınız ve data toplayacaksınız. Eldeki datalara göre de revizyon yapıp yola devam edeceksiniz.

Eğer kafanız karıştıysa sakın korkmayın, pes etmeyin, bu konu aslında Price Action’ın en basit konusu, diğer kısımları daha zor ancak sizin anlayamayacağınız kadar zor değil. Azmedip, disiplinli bir şekilde çalışın, bütçeniz varsa EĞİTİMİMİ ÖNERİRİM. Derli toplu 30 saatin üstünde Price Action anlatıyorum. Sonrasında da telegram gruplarımıza katılıp muhteşem bir aileye dahil oluyorsunuz (Dikkat, ben VİP grup, paralı sinyal grubu gibi bir şey değil, direkt olarak EĞİTİM sunuyorum).

Eğer bütçeniz yoksa sağda solda çok fazla bilgi var Price Action ile ilgili ancak bilgileri beyninize yedirmeden önce bilgilerin sağlığa zararlı mı yararlı mı olduğunu da ayırın. Çünkü internet dünyası ne yazık ki tam bir bilgi çöplüğü ve temeli çöple atarsanız bina çok ayakta kalmıyor.

Benden bu yazılık bu kadar, teşekkür ederim, Trading çok büyük bir yetkinliktir, ödülü çok büyüktür, sakın pes etmeyin, enseyi karartmayın, mücadeleye devam.

Print Friendly, PDF & Email
Yazılarımı Aşağıdaki Butonları Kullanarak Arkadaşlarınızla Paylaşabilirsiniz:

Yazar: Borsanın İzinden

Diğer Yazıları

One Comment on “Break of Structure veya Market Structure Break Nedir?”

  1. Emeğinize sağlık.. Bu tip yazılar ücretli eğitiminizin(ki henüz almadım) bir alt markası gibi 🙂
    Vestel : eğitim; Regal:site yazıları veya renault/dacia :)))

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir